In de toekomst geen maïs meer maar een groene wand met bosrank en klimop. Foto: Bernhard Harfsterkamp
In de toekomst geen maïs meer maar een groene wand met bosrank en klimop. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Zonnepark in Arrisveld krijgt concretere vormen

Algemeen

In 2020 moet het park er zijn

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Op maandag 22 juli werd de derde informatieavond gehouden over het zonnepark in het Arrisveld. Aan beide kanten van het fietspad naar Groenlo komen twee velden van in totaal ongeveer zeven hectare met zo'n 26.000 zonnepanelen. De avond werd bezocht door een groot aantal mensen uit de directe omgeving. Die zijn tot nu toe niet erg enthousiast over het plan. De aanwezigen kregen te horen dat Solarcentury, dat het zonnepark wil ontwikkelen, in augustus of september burgemeester en wethouders willen vragen of zij in principe mee willen werken aan het park. Is het antwoord ja, dan worden vergunningaanvragen ingediend en subsidies aangevraagd. Het park zou dan in de loop van 2020 gerealiseerd kunnen zijn.

Extra gesprekken vanwege weerstand
Peter van den Groenendaal, woordvoerder van Solarcentury, constateerde dat tijdens de eerste twee bijeenkomsten de buurt en de initiatiefnemer van het park nog aan elkaar moesten wennen. Daarom zijn de afgelopen maanden afzonderlijke gesprekken gevoerd moet bewoners, andere betrokkenen, ambtenaren van de gemeente en de fracties uit de gemeenteraad. "Ook omdat we merkten dat er wat weerstand kwam." Die gesprekken hebben, bleek op de avond, geleid tot aanpassingen van het plan. Die hebben alleen betrekking op de landschappelijke inpassing. Daarin zijn suggesties van de omwonenden en de gemeente verwerkt. Het is de bedoeling dat het park zo min mogelijk opvalt in het Arrisveld. Vanwege de verzekering is Solarcentury verplicht een hek van anderhalve meter hoog rondom de twee velden te plaatsen. Tegen de hekken worden klimplanten als bosrank en klimop aangezet, zodat de voorbijgangers tegen een groene wand aankijken, die niet al te veel verschilt van het maïsveld dat nu op een van de percelen staat.

Eerst panelen op de daken
Over de aanpassingen kon na een aantal inleidingen aan tafels verder gesproken worden. Die over de landschappelijke inpassing was het drukst bezet, wat duidelijk maakte dat de omwonenden nog lang niet tevreden zijn. Hun uitgangspunt was dan ook dat er in het open essenlandschap van het Arrisveld geen zonnepark past. "Begin daar niet meteen, gebruik dat gebied pas als er geen andere mogelijkheden meer zijn." Ook Wim Wassink, fractievoorzitter van het CDA zei dat in gelijkluidende bewoordingen. Hij was net als andere gemeenteraadsleden aanwezig op de informatieavond. Voor hem is het Arrisveld niet een van de "grootschalige ruilverkavelingsgebieden" waar een zonnepark het beste past, waarvoor hij in december bij de vaststelling van het beleidskader voor zonnevelden en –parken juist pleitte, "Eerst de daken." Daarmee. bleek een dag later, gaat de gemeente eveneens samen met de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) aan de slag. Daarvoor wordt het "zonnige bedrijvenprogramma" gestart.

Zonnige bedrijven
Het programma helpt bedrijven om hun daken beter te benutten voor zonne-energie Als ze groter zijn dan 10.000 vierkante meter zijn ze geschikt voor zonnepanelen. Bedrijven die mogelijk geschikte daken hebben, ontvingen inmiddels een brief van wethouder Tineke Zomer. Bedrijven die zich aanmelden krijgen een gratis quickscan. Er wordt dan inzicht gegeven in de financiële en technische mogelijkheden. De gemeenteraad had al eerder aangedrongen op deze aanpak, maar dat is voor de meeste raadsfracties geen reden om op dit moment tegen een plan als op het Arrisveld te zijn. "Als we serieus bezig willen met duurzame energie en in 2030 energieneutraal willen worden, dan moeten we snel wat doen", zegt Ubel Zuiderveld, fractievoorzitter van de PvdA. Hij heeft weinig begrip voor de weerstand van de omwonenden. Hij mist ook jongere mensen op de informatiebijeenkomst, voor wie de toestand van het klimaat en het energiegebruik in de toekomst veel belangrijker is. Hij denkt dat veel jongere mensen wel de noodzaak van de zonneparken inzien.

Omwonenden kunnen profiteren van het park
Voorwaarde voor de gemeente om mee te werken aan zonneparken is dat een initiatiefnemer omwonenden van een locatie aanbiedt dat zij kunnen participeren in een project en daarvan profijt kunnen hebben. Bij deelname aan het zonnepark hebben huishoudens niet alleen een goedkopere energierekening, maar voor de direct aanwonenden geldt dat bij elke honderd euro deelname Solarcentury er hetzelfde bedrag bij legt. Ook zal het bedrijf de opbrengst van twaalf zonnepanelen schenken aan Scouting Winterswijk en krijgt de dorpsvereniging de Vrijheid een schenking. Deze vereniging zal twee keer per jaar helpen zwerfafval in en bij het park te verwijderen. Zoals altijd wanneer er voor- en tegenstanders zijn van een plan was de beoordeling van de informatieavond verschillend. De een vond het een "gelikte" presentatie, waarbij bewoners een worst wordt voorgehouden. De ander vond het een goed verhaal over hoe een zonnepark in Winterswijk kan bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen. De kans is groot dat de gemeente akkoord gaat met het plan. Onduidelijkheid blijft er nog wel over de naam. Is het nou Arresveld, Arrisveld, Arrasveld of Ariësveld?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant