Afbeelding

Randbericht | Informatieborden

Algemeen Columns

Informatieborden

Het was al een tijd geleden, dat ik in het Zwillbroekse Veen was. Het is niet erg ver weg, maar mijn actieradius is de laatste jaren kleiner geworden. Fietste ik vijf jaar geleden nog fluitend heen en weer naar het veengebied, tegenwoordig kost het veel moeite. Fietsen wordt dan werk en is geen ontspanning meer. Zoiets gaat ook in je hoofd zitten. Even heen en weer naar het veen? Nee, laat maar zitten.

Toch is het jammer dat ik daardoor nooit meer in gebieden kom, waar ik altijd graag kwam. Als jonge natuuronderzoeker fietste ik zeer regelmatig naar het veengebied, dat toen nog vooral als grote meeuwenkolonie bekend stond. Het was de tijd, waarin de groene grens niet gebruikt mocht worden. Als we naar het Zwillbroekse Veen gingen, moesten we eerst de officiële grensovergang passeren voordat we de natuur in konden. Dat deden we uiteraard niet, want als je snel in je favoriete natuurgebied wilt zijn, rijd je niet om. Daarom gebruikten we altijd de groene grens. Een enkele keer stond er een flauwe douaneman, die ons terugstuurde.

Zondagmorgen besloot ik dat het afgelopen moest zijn met de barrière in mijn hoofd. Ik stapte op de fiets en ging naar het Duitse veengebied. Het was bijzonder aangenaam om er weer eens te zijn. Het uitgestrekte natuurgebied heeft nog niets van zijn charme verloren en kan tegenwoordig ook bereikt worden via de groene grensovergang aan het einde van de Beijersdiek. Eenmaal in het veen moest ik wel even uitrusten. Gelukkig stuitte ik weldra op een bankje. Ernaast stond een informatiebord, dat me bekend voor kwam. De tekst ervoor schreef ik meer dan twintig jaar geleden. Ik verbaasde me dat dit bord er nog steeds stond en ook nog leesbaar was.

Een periode lang waren de informatieborden, die de fietser of wandelaar enige informatie gaven over natuur en landschap, populair. Een plek kan interessanter worden wanneer er iets meer informatie is over wat er te zien is. Omdat er veel interessante plekken zijn, was er op een bepaald moment wel een tendens om te veel informatieborden te plaatsen. Als er dan ook nog teveel tekst op stond, waren ze al snel niet meer interessant. Dat geldt niet voor de borden bij het Zwillbroekse veen. De teksten zijn kort en informatief. Dat lag niet aan mij, want ik wil altijd teveel schrijven. Maar ik kreeg slechts honderd woorden per bord.

Inmiddels zijn informatieborden uit de gratie. Ze zijn ouderwets en ontsierend. Tegenwoordig kunnen we op nog veel meer plekken op onze slimme telefoon kijken voor informatie en leuke filmpjes. Ik heb daar toch enige moeite mee. Ik kijk dagelijks al meer dan genoeg naar allerlei schermen. Als ik buiten ben hoef ik geen verbinding met een website voor een mooi verhaal over de plek waar ik me bevind. Dan heb ik nog altijd vele malen liever zo'n ouderwets informatiebord. Dat oude bord bij het Zwillbroekse Veen herinnert me er aan, dat het nog steeds een geschikt middel is. Mits goed gemaakt en mits met mate geplaatst en op een goede plek. Daarom ben ik gaarne bereid een bijdrage te leveren aan meer aardige informatieborden in ons waardevolle landschap. Grote voordeel is dat die telefoon een keer thuis kan blijven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant