Hofleverancier! Foto: Bernhard Harfsterkamp
Hofleverancier! Foto: Bernhard Harfsterkamp

Speciaalzaak Oonk voortaan hofleverancier

Algemeen

Activiteiten worden uitgebreid met een webwinkel

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op zondag 21 juli overhandigde burgemeester Joris Bengevoord de oorkonde en het predicaat, waarmee fietsenzaak Oonk zich officieel hofleverancier mag noemen.Op 27 mei 1919 begon Gerrit Jan Oonk in de Tweede Gasthuisstraat met twee fietsen in de voorkamer zijn fietsenzaak. Honderd jaar later bevindt zich er een grote winkel in de Misterstraat, waarin niet alleen fietsen worden verkocht, verhuurd en gerepareerd, maar waar ook wandelwagens en andere artikelen voor baby's en peuters kunnen worden gekocht. Het honderdjarig bestaan was tevens de gelegenheid om aan te kondigen dat ook de vierde generatie betrokken zal worden bij het bedrijf.

Continuïteit gewaarborgd
De artikelen voor de baby en de peuter horen al lang bij Oonk, want na een verbouwing in de jaren vijftig in de vorige eeuw werden al commodes, ledikantjes, wandelwagens en boxen toegevoegd aan het assortiment. In die babyartikelen zit nog steeds toekomst, want zoon Danny kondigde aan dat hij samen met zijn broer Robert zijn vader Gé en moeder Wilma komt helpen in het bedrijf. Nog niet meteen en ook nog niet meteen fulltime, want volgens Danny hoeven zijn ouders nog lang niet te stoppen met werken. "Zij blijven actief. De continuïteit is gewaarborgd." Danny Oonk gaat zich richten op de verkoop van babyartikelen via de webwinkel. "Wij hebben daarvoor al een goede basis door onze winkel. Van daaruit bouwen wij het uit." Ook speciaalzaak Oonk laat daarmee zien, dat een combinatie van een winkel in een pand, waarin iedereen kan binnen lopen, met een internetwinkel goed mogelijk is. Nog niet zo lang geleden werd het internet alleen als bedreiging gezien. Danny Oonk ziet toekomst in de combinatie. "Wij hebben al de goede contacten met allerlei leveranciers."

Eén van de 450
Hofleverancier wordt een bedrijf niet zomaar. Daarvoor is het niet alleen nodig om honderd jaar te bestaan, maar gedurende al die jaren moet er sprake zijn van onbesproken gedrag. Bovendien moet er een goede reputatie in de regio zijn en moet de dienstverlening uitstekend zijn. Op dit moment zijn er in Nederland zo'n 450 kleine en middelgrote bedrijven die zich hofleverancier mogen noemen. In Winterswijk is het blijkbaar niet heel bijzonder, want eerder dit jaar werd buurman Timmermans en Mulder ook al tot hofleverancier benoemd. Bedrijven halen lang niet altijd de honderd jaar. Het is tegenwoordig bijzonder dat een familiebedrijf het zo lang vol houdt. Regelmatig houdt een bedrijf het enkele generaties vol, waarna het toch moeilijker wordt om succesvol te blijven. Of komt het bedrijf in andere handen.

Fietsenverhuurder
Het fietsenbedrijf verhuisde in 1921 naar de Misterstraat 55, waar het zich vestigde in een voormalige kruidenierszaak. In 1935 werd er naar de Misterstraat.47 verhuisd, waar de speciaalzaak zich nog steeds bevindt. Het uiterlijk is in al die jaren wel behoorlijk veranderd. Gerrit Jan Oonk overleed onverwacht in 1941. Daardoor moest zijn jongste zoon Gerrit Hendrik Willem Oonk de fietsenzaak overnemen. Hij zat nog in de vijfde klas van de HBS, maar moest zijn opleiding afbreken. De kleinzoon Gerrit Jan Oonk, voor de meeste Winterswijkers beter bekend als Gé, werd de volgende die het gezicht werd van de fietsenzaak. De zaak groeide, want in 1957 was al het naastliggende pand op nummer 59 in gebruik genomen. In 1970 werden beide panden verbouwd, waarbij ongeveer de huidige situatie tot stand is gekomen. In 2016 is nog eens de fietsenwerkplaats, die naast de winkel ligt, grondig aangepakt en is de babyafdeling vernieuwd. Nadat in de jaren tachtig de bewaakte fietsenstalling bij het station sloot, waar fietsen konden worden gehuurd voor een dagtochtje, richtte Oonk zich ook meer op het verhuren van fietsen. Een groter gezelschap dat naar Winterswijk komt zal niet tevergeefs een beroep doen op Oonk, want goede fietsen zijn er altijd in ruime mate voorhanden.

Danny, Robert, Gé en Wilma Oonk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De oorkonde. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant