De burgemeester feliciteert het echtpaar Ten Hagen. Foto: Sis Huiskamp
De burgemeester feliciteert het echtpaar Ten Hagen. Foto: Sis Huiskamp (Foto: )

Briljanten huwelijksjubileum echtpaar Ten Hagen

WINTERSWIJK - Zeven jaar verkering en 65 jaar getrouwd. Johan en Josien Ten Hagen-Beusink vierden hun jubileum op bescheiden wijze te midden van familie, vrienden en goede bekenden. Ook burgemeester Joris Bengevoord kwam zijn felicitaties brengen.

Door sis Huiskamp

Josien (88) is geboren in het Achterwoold op Buskers, vlakbij de grens. De wieg van Johan (90) stond in de boerderij waar ze nu nog wonen, aan de Waliënsestraat. Zij leerden elkaar kennen tijdens de Koninginnefeesten in 1947. In die tijd beschikte Johan voor zijn werk als klompenmaker over een speciaal pasje dat hem toegang gaf tot de grensstreek, heel gebruikelijk na de oorlog. Johan: "Ik moest immers hout kopen bij de boeren in de omgeving." Hij kon dat pasje goed gebruiken om zijn Josien op te zoeken.
Na hun huwelijk op 16 juli 1954 trokken ze in bij de familie Ten Hagen op wat toen bekend stond als 'De Kranenkamp'. Johan, die ook wel Kranen Johan of Johan van Kraneman werd genoemd, was sinds zijn vijftiende de derde generatie klompenmaker. Ook was er wat vee en er waren broedeieren en kippen van Johan's vader. Het echtpaar kreeg drie kinderen, Herman, Ineke en Anita, en runden samen het bedrijf. Josien verzorgde het vee, molk de koeien en werkte mee in de klompenmakerij. Ze schilderde en decoreerde onder andere de klompen. Aan het patroon op de klomp herken je de klompen van Ten Hagen. Josien: "Vroeger waren de klompen geel, maar tegenwoordig heb je ze in alle kleuren." Het was een prima en vrij leven, daar op het 'drielandenpunt' van Huppel, Meddo en Dorpbuurt. Vaak gingen ze samen zwemmen in 't Hilgelo. Johan was actief in de schietvereniging. Op de vraag of er een recept is voor een lang, goed huwelijk antwoordt Josien: "Wij zijn geen ruziemakers. Natuurlijk hebben we weleens meningsverschillen, maar daar praten we over."

Op het terrein van de familie Ten Hagen, gelegen tussen 't Hilgelo en landgoed het Bönnink, is in 65 jaar heel wat veranderd. Eerst waren er alleen de klompenmakerij en de boerderij. In 1995 kwam de camping erbij, die is intussen uitgegroeid tot een fijne vakantieplek voor veel trouwe bezoekers. Oudste zoon Herman, de vierde generatie klompenmaker, en zijn vrouw Greta dragen nu zorg voor het familiebedrijf. "Een lange tijd, 65 jaar", zegt Josien, "maor 't geet gauw." Met trots laten zij de felicitaties zien, die zij ontvingen van het Koninklijk Huis en van de Commissaris van de Koning. Met een kamer vol bloemen kan het echtpaar nog lang nagenieten.

Meer berichten