Van links naar rechts: Ulrike, Stefanie, Boris, Ellis, Lemmy, Marjolein en Rick. Foto; Verona Westera
Van links naar rechts: Ulrike, Stefanie, Boris, Ellis, Lemmy, Marjolein en Rick. Foto; Verona Westera (Foto: )

Bijzonder Gewoon klaar voor toekomst na uitbreiding en verbouwing

WINTERSWIJK - Lunchcafé Bijzonder Gewoon aan de Bossesteeg was behoorlijk uit het jasje gegroeid. Daarom werd er flink verbouwd en uitgebreid. Vorige week was de officiële opening. Het lunchcafé biedt mensen met een beperking een werkplek. "Het is nog even wennen voor alle medewerkers, maar iedereen is erg blij met het resultaat", vertelt begeleider Rick Krabben.

Door Verona Westera

"Voor de verbouwing was de bar, maar ook de keuken en spoelkeuken in het restaurant, alles in één gedeelte", wijst Rick. Nu is er een prachtige nieuwe keuken met afwasgedeelte achter in het lunchcafé gemaakt. Het naastgelegen historische pand is ook bij Bijzonder Gewoon getrokken. De tuin van het naastgelegen pand is omgetoverd tot een overdek terras. "Het glazen dak zorgt voor veel daglicht. Het voelt zo als een binnentuin", vindt Rick. "Het grindpad tussen de panden loopt door in het pand, naar het terras aan de achterzijde."
Nu Bijzonder Gewoon is uitgebreid met een professionele keuken, is ook de kaart aangepast. "Een nieuwe frisse start, met een aangepaste kaart", aldus Rick. "Ook op vrijdag en zaterdag zijn we nu tot 18 uur geopend. Mensen kunnen dan na het winkelen nog hier terecht voor een uitgebreide borrelplank of voor tapas."

De medewerkers, 13 in totaal, zijn ook laaiend enthousiast over de uitbreiding en verbouwing. Marjolein werkt al vanaf de start van Bijzonder Gewoon, 5,5 jaar geleden, in het lunchcafé. "Ik vind het heel mooi geworden", zegt ze. Ook Lemmy, een collega, lijkt zeer content met zijn werkplek, hoewel hij vooral het grapjes maken tussen het werk door het allerleukste vindt.

"Voor onze medewerkers is er nu een taak bijgekomen. Voorheen waren er drie taken: afwas, bar, of bediening. Nu komt daar een taak in de keuken bij. Daarmee krijgen ze weer een stukje verantwoordelijkheid erbij. Dat stimuleert hen wellicht ook om thuis te gaan koken en daarmee worden ze zelfstandiger", aldus Rick.

Wij zijn trots op alle medewerkers. "Het is mooi om mensen in die 5,5 jaar dat we bezig zijn, te zien groeien. Ze worden ouder, maar ook steeds zelfstandiger."

Voor het naastgelegen pand zijn ook al plannen gemaakt. "Het is de bedoeling dat hier een vergaderruimte komt mensen die kunnen huren", legt Rick uit terwijl hij de sfeervolle achterkamer met schouw laat zien. Aan de straatkant wordt in de toekomst een bed en breakfast gerealiseerd met boven slaapkamers. Maar dat is allemaal nog voor de toekomst. Nu staan er nog wat spullen opgeslagen."

Wie een kijkje wil komen nemen of wil genieten van een kopje koffie of lunch is welkom op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 17.00 uur, vrijdag en zaterdag van 9.30 uur tot 18.00 uur.

Meer berichten