Stijn oefent op zijn oude fiets in de achtertuin. Foto: Verona Westera
Stijn oefent op zijn oude fiets in de achtertuin. Foto: Verona Westera

Achtjarige Stijn Dreijers aan de start bij WK BMX in Zolder

WINTERSWIJK - Wie het huis van de familie Dreijers binnenkomt kan er niet omheen. Een bekerkast vol prijzen, shirtjes hangen in de woonkamer en aan de muur een schilderij van een fietscrosser. Op het schilderij staat de 8-jarige Stijn Dreijer, BMX'er in hart en nieren. Het afgelopen jaar heeft Stijn zo veel punten bij elkaar gefietst dat hij op 24 juli aan de start van het WK in Zolder in België staat. Ook vorig jaar plaatste Stijn zich voor het WK in Azerbeidzjan. Helaas kon dit kampioenschap uit financieel oogpunt niet doorgaan, maar hij reed dat jaar wel het EK en eindigde bij de beste 16 van Europa.

Door Verona Westera

Hij is nog maar net acht jaar maar Stijn Dreijers hoort nu al bij de beste 14 fietscrossers van Nederland in zijn leeftijdscategorie. Zijn geheim voor zijn succes: "Gewoon veel trainen en alle wedstrijden fietsen", lacht de talentvolle fietscrosser. En dat doet Stijn. Elke week traint hij bij zijn club in Lichtenvoorde, en bij zijn andere verenging in Haaksbergen. "Verder zijn we vrijwel elk weekend weg voor wedstrijden", voegt moeder Wilma Dreijers toe. Het hele gezin is bezig met het fietscrossen. Ook vader Wouter fietste op nationaal niveau. Stijn kreeg het met de paplepel ingegoten. "Wouter werkt bij een bedrijf dat schokdempers maakt. Tijdens een personeelsfeest zat Stijn daar al op driejarige leeftijd op een crossmotor", vertelt Wilma. "Eerst wilde ik motorcrossen, maar pappa liet een filmpje zien van BMX en toen wilde ik dat eigenlijk meteen", vertelt de goedlachse Stijn. "Eigenlijk is er nog een geheimpje hoe het komt dat ik zo hard kan fietsen", verklapt Stijn. "Ik heb het ook geleerd van Justin en Niek Kimmann (meervoudig Europees kampioen en wereldkampioen bij de junioren en senioren)." In de winterperiode volgde Stijn clinics bij deze bekende BMX-broers.

Verder oefent Stijn in de achtertuin van zijn huis. Hij heeft een klein baantje gemaakt van de achterdeur naar de achterkant van de tuin ongeveer. "Kijk een kan een wheelie", roept Stijn terwijl hij op het achterwiel van zijn minirocker (een mini BMX frame met een groot stuur) door de tuin gaat. Wilma waarschuwt dat hij voorzichtig moet zijn. "Straks valt hij net voor het WK nog even op de tegels en dan kan hij niet starten", verklaart ze haar bezorgdheid. "Ik vind het sowieso erg spannend als hij een wedstrijd fietst", moet ze toegeven. "Het gaat zo onwijs hard op de baan. Wij vinden het spannender dan hijzelf. Mijn hart klopt in mijn keel als hij start."

Uiteraard ligt voor Stijn zijn toekomst in het BMX'en. Over de vraag wat hij wil worden hoeft hij niet lang na te denken: "Bondscoach van het Nederlandse fietsteam". Maar voor het zover is heeft Stijn nog heel wat wedstrijden op de planning staan. "Dit jaar dus het WK, volgend jaar weer het EK, het jaar daarop weer een WK", legt Wilma uit. "Deze wedstrijden zijn voor ons te bereizen", verklaart ze. "We moeten alles zelf bekostigen. De reis er naar toe, het materiaal, de kleding. Er zijn wel wat sponsoren en ook zijn er 'de Vrienden van Stijn', die een bijdrage leveren, maar het meeste moeten we toch zelf betalen, en het is best een dure hobby. Vandaar dat het WK vorig jaar ook niet door kon gaan." Voor Stijn maakt het niet uit waar, als hij maar kan fietsen, al is het in de tuin, op straat of naar school, als het maar hard gaat.

Wie Stijn wil volgen kan kijken op Facebook: stijn dreijers bmx, ook sponsoren zijn welkom.

Meer berichten