Skankallica. Foto: A Nice Try Production
Skankallica. Foto: A Nice Try Production (Foto: )

Skankallica met metalnummer op Zwarte Cross

Try-out op 17 juli in de Remise

WINTERSWIJK - "Haal de schreeuwende kerels er af en de gillende gitaren weg en je houdt een liedje over". Daafit vormde stevige metal nummers om tot lekkere zomerse en blije ska muziek. Met de band Skankallica (een samentrekking van Metallica en Skanken; typische ska-dans). staat hij op de Zwarte Cross. Op vrijdag 19 juli opent de band de Reggaeweide van de Cross, met nummers van onder andere Metallica, Rage Against the Machine en Black Sabbath. "Ik hoop dat mensen dan met een cocktailtje in hun hand kunnen genieten", lacht de Winterswijkse muzikant.

Daafit heeft er alle vertrouwen in dat het project succesvol wordt: "De bandleden hebben elkaar ongeveer twee weken geleden ontmoet", vertelt Daafit ."Maar we hebben de gezamenlijke repetitie gehad en het is goed." Voor dit project zijn dan ook niet de eerste de beste muzikanten van de straat geplukt. Al meerder jaren zet een groep rasmuzikanten reggae-projecten op. Met de inmiddels bekenden band Toe Maar speelden een aantal van hen al vaker op de Zwarte Cross, maar ook op andere festival in binnen- en buitenland. "Het is een goede club mensen, die de neuzen dezelfde kant op hebben staan", legt Daafit uit. "We staan allemaal open voor vernieuwing en voor gekke projecten. We hebben bijvoorbeeld gespeeld met Toe Maar in een vrouwengevangenis. Daar kom je normaal niet. We hebben een uur lang geknald en waren na dat optreden kapot", lacht Daafit. Maar ook met Nieuwegrond, een project van Wilco Hijink met bandleden van Toe Maar, maakt Daafit een bijzondere tour. Ter promotie van het album Polyamorie maakt de band een tour langs diverse parenclubs. "Een bizarre ervaring", lacht de Winterswijker. Kort na het overlijden van David Bowie hebben de muzikanten de reggae-tribute 'David Blowie' gebracht op de Cross. "Dit was een groot succes en we hebben hiermee op diverse podia gestaan", vertelt Daafit.

Voor Skankallica dook Daafit zelf zijn eigen studio in. "Ik heb metal nummers gepreproduceerd. Vervolgens heb ik de mensen naar mijn studio gehaald om de nummers, die ik omgezet heb naar ska en reggae, in te spelen", legt Daafit uit. "Ik heb de metal nummers 'afgebroken' en weer opgebouwd. Metal en punk ligt dicht bij me, daar was ik altijd al mee bezig. Daarom wilde ik dit ook doen en op mijn manier. Dit project is een samenballing van wat ik de afgelopen veertig jaar heb gedaan, zou je kunnen zeggen."

Bij dit project heeft Daafit de touwtjes in handen gehouden. "Uiteraard konden alle muzikanten zich vinden in wat ze spelen, maar het is wel geworden zoals ik het heb gemaakt." Hij heeft dan ook nummer gebruikt die hijzelf heeft gekozen. "Een nummer als Fucking Hostile van Pantera bijvoorbeeld. Dat vind een hysterisch agressief nummer", Laat hij met een brede lach op zijn gezicht weten. "Voor sommige nummers heb ik zangeres Joanne Belgrave gevraagd. Ze is een soulzangeres." Maar ook de zanger van Disabuse, Steven Tolkamp, zong nummers in. "Hij kan natuurlijk gewoon goed zingen, maar in sommige nummers moet gewoon geschreeuwd worden en dat kan hij ook. Volume erin." Bij dit project sloot Wilco Hijink, zanger van Toe Maar (en andere projecten) niet aan. "Wilco slaat een jaartje over. Hij is gewoon te druk", legt Daafit uit. "Hoewel Wilco bovenal een geweldige zanger en topfrontman is, is het ook wel eens leuk om samen te werken met mensen buiten mijn eigen kringen."

Daafit is zelf in dit project drummer. Meestal ben ik de toetsenist, dat is zo gegroeid, maar ik ben eigenlijk drummer en het is wel lekker om nu met 'mijn muziek, mijn project', ook mijn ding te kunnen doen achter het drumstel."
Naast Daafit, zijn de bandleden van Skankallica Jan Willem Renskers (gitaar), Raymond Ubbink (toetsen), Rob Ebbers (trombone), Stephan van Staveren (bas) en voor zang: Joanne Belgrave, Steven Tolkamp en Roger Heerink.

Skankallica doet op woensdag 17 juli een try-out vanaf 21.00 uur in de Remise in Winterswijk. Op de Zwarte Cross speelt de band op de Reggaeweide vrijdag 19 juli vanaf 12.30 uur.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden