Burgemeester Bengevoord en de commissaris volgen aandachtig de presentaties. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Burgemeester Bengevoord en de commissaris volgen aandachtig de presentaties. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Commissaris van de koning Berends bezoekt Aalten en Winterswijk

Algemeen

Geïnteresseerd in wat er speelt en wat nodig is

door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN/WINTERSWIJK – Op 6 februari 2019 werd John Berends geïnstalleerd als commissaris van de koning in de provincie Gelderland. Op maandag 8 juli bracht hij zijn eerste werkbezoek aan twee van "zijn" 51 gemeenten. Eerst ging hij op bezoek bij het landbouwbedrijf van de familie Ruesink in IJzerlo in de gemeente Aalten, waar plattelandsontwikkeling centraal stond. Daarna ging hij naar Miste, waar de commissaris werd bijgepraat over de armoedeaanpak van de gemeente Winterswijk en de grensoverschrijdende samenwerking met buurland Duitsland, die voor beide gemeenten belangrijk is.

"Ik kom zeker terug"
De nieuwe commissaris wil de werkbezoeken iets anders aanpakken dan zijn voorgangers. "Ik wil vooral opgavegericht denken. Ik wil weten wat er speelt in een gebied en wat er nodig is. Waar zijn de bestuurders mee bezig en wat leeft er bij de bevolking." Na afloop zei hij dat hij de ontvangsten "hartverwarmend" had gevonden en dat hij in korte tijd meer dan voldoende indruk had gekregen van wat er in Aalten en Winterswijk speelt. "Ik kom er zeker nog terug", kondigde hij alvast aan. Het programma bestond niet alleen uit bijeenkomsten, die bijgewoond konden worden door leden van de Provinciale Staten en de fractievoorzitters van de twee gemeenteraden, maar ook uit gesprekken achter "gesloten deuren" met de twee colleges van burgemeester en wethouders. "Wat is achter gesloten deuren? Ik doe daar niet ingewikkeld over. Met B en W van Winterswijk heb ik bijvoorbeeld mooi kunnen praten over recreatie en toerisme."

Boeren en burgers dichterbij elkaar brengen
Een favoriete vervoermiddel was de huifkar. Na een gesprek met beide B en W's in de oude school op 't Zand in Bredevoort ging Berends met paard en wagen naar de Schoppe van de Twee Bruggen, waar het Winterswijks programma plaats vond. Het bezoek in IJzerlo werd beëindigd met een huifkartocht over het terrein, waar jaarlijks de Farm- en countryfair wordt georganiseerd. "Het is een prachtig boerenbedrijf", zei de commissaris. "Op de countryfair komen 40.000 mensen af. Er zijn meer dan 400 vrijwilligers uit de directe omgeving, die meehelpen het evenement te dragen. Maar achter het bedrijf zit ook een diepere filosofie. Burgers en boeren worden hier dichterbij elkaar gebracht. Ik heb er warme gevoelens over gekregen." Hoe dat kan gebeuren werd met verve verteld door Suzanne Ruesink, die graag wil dat voedselproducenten en consumenten elkaar beter begrijpen en ook met elkaar in gesprek gaan over de problemen waarop de boeren stuiten.

"Alle gebruikers van onze producten leren kennen"
Suzanne Ruesink voelt zich inmiddels een ambassadeur van de landbouw, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Net als vele boeren ervaart zij de maatschappelijke druk om het anders te doen, maar dat is niet altijd meteen te realiseren. Daarom wil ze ook graag dat de consument beter weet wat op een landbouwbedrijf speelt. "Over tien jaar wil ik alle consumenten die onze producten gebruiken kennen." Op het bedrijf van de familie Ruesink wordt voor de melkveehouderij nu gewerkt volgens het Beter leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Voordeel daarvan is, dat ze nu met alle partijen om de tafel zit, ook met de inkopers van supermarkten. Ze sprak haar waardering uit voor de keukentafelgesprekken, die de gemeente Aalten met vele boeren heeft gevoerd. Van alle boeren deed 80% mee. "Boeren zijn geen praters. Veranderen is lastig als er geen perspectief is. Het is dan goed dat er een onafhankelijk persoon aan de tafel zit. Boeren durven dan veel meer te vertellen." En kunnen daarna ook gericht geholpen worden met coachingstrajecten.

Diep respect voor ervaringsdeskundigen
Stond in Aalten het platteland centraal, in Winterswijk kwam de problematiek ter sprake die in de Achterhoek in Doetinchem en Winterswijk meer speelt dan in de andere gemeenten. De armoede is er groter. Dit heeft te maken met het industriële verleden van beide plaatsen. "Ik kreeg er inzicht hoe er in positieve zin met het armoedevraagstuk wordt omgegaan en hoe Winterswijk in 2040 armodevrij wil zijn. Op de bank zaten drie "powerladies" die alles van de hoed en de rand weten en hoe daarmee om te gaan. Dat dwingt diep respect bij me af." De commissaris doelde hierbij op drie vrouwen, die vanuit hun ervaring met armoede de gemeente helpen om de juiste aanpak voor de armoedebestrijding te zoeken en te vinden. Ook worden ze ingeschakeld om andere mensen die met armoede hebben te maken te laten zien dat het mogelijk is om een andere draai aan je leven te geven. Als laatste stond de grensoverschrijdende samenwerking centraal. Burgemeester Holtwisch van Vreden vertelde over de ontwikkelingen bij het bedrijventerrein Gaxel, dat flink gaat uitbreiden, en het dienstencentrum, dat de gemeentes Winterswijk en Vreden samen op de grens opzetten. "De gezamenlijkheid spatte ervan af. Het was prachtig om te zien", zei Berends. De commissaris maakt niet alleen met werkbezoeken kennis met bewoners en bestuurders in zijn provincie. Hij bezoekt ook evenementen, zoals het optreden van Normaal op Hemelvaartdag of het kersenfestival in de Betuwe. En misschien bezoekt hij de komende week de Zwarte Cross.

Burgemeester Stapelkamp heet de commissaris van de koning welkom. Foto: Bernhard Harsfterkamp
Commissaris van de koning John Berends kijkt positief terug op het werkbezoek aan Aalten en Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Suxanne Ruesink vertelt de commissaris over wat op het platteland leeft. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant