Burgemeester Bengevoord: 'Zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren in grensstreek moet beter'

Algemeen

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk gaat met steun van de Europese Unie onderzoeken hoe de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van de jeugdzorg in het Duits-Nederlandse grensgebied kan worden verbeterd.

De Europese Unie gaf onlangs groen licht voor de uitvoering van het project Grenskinderen. Dit project is opgezet om de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren in de grensstreek te verbeteren. Door gebrekkige communicatie en onduidelijkheid over verantwoordelijkheden en bevoegdheden tussen Duitse en Nederlandse instellingen verdwijnen deze kinderen nu vaak van de radar en krijgen zij niet de hulp die zij nodig hebben.

Aanleiding voor dit project is een incident in juli 2017 op een camping in Winterswijk. Midden in de nacht werd een zevenjarige jongen gevonden die voedsel stal uit de koelkast van een andere campinggast. De jongen bleek samen met zijn broer en zus ernstig te zijn verwaarloosd door zijn ouders en was ondervoed. De kinderen woonden in Duitsland, maar werden gevonden door de Nederlandse autoriteiten. De hulp aan deze kinderen verliep uiterst moeizaam, omdat er geen procedures bestaan voor het delen van informatie tussen de autoriteiten van beide landen.

Dit incident staat niet op zichzelf. De grensoverschrijdende zorg voor kinderen vormt in de meeste grensgebieden in Europa een probleem doordat de jeugdzorg en elk land anders is georganiseerd en de verschillende systemen niet op elkaar aansluiten. Met steun van de Europese Unie gaat de gemeente Winterswijk nu een onderzoeker aanstellen, die de opdracht krijgt te onderzoeken hoe Duitse en Nederlandse instanties op het gebied van de jeugdzorg beter met elkaar kunnen samenwerken. Op dit moment wordt gezocht naar een geschikte kandidaat die dit onderzoek kan uitvoeren. Het onderzoek start daarna zo snel mogelijk en zal naar verwachting zo'n drie maanden duren.

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk is blij dat de samenwerking met Duitsland op het gebied van de jeugdzorg wordt geïntensiveerd: "Op heel veel terrein weten we elkaar al goed te vinden, maar als het gaat om jeugdzorg, huiselijk geweld en kindermishandeling is er nog nauwelijks sprake van samenwerking. Het is goed dat we nu ook op dit terrein stappen gaan zetten, want kwetsbare kinderen en jongeren in grensstreek mogen niet tussen wal en schip vallen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk