Afbeelding

Woningen worden steeds duurzamer: geldt dit ook voor Winterswijk?

Algemeen

Steeds meer woningen in Nederland, ook in Winterswijk, worden duurzamer. Dat concludeert het ministerie van Binnenlandse Zaken in het nieuwe WoonOnderzoek. De groeiende economie, de toenemende aandacht voor duurzaamheid én de aantrekkelijke leningen en subsidies zorgen ervoor dat woningeigenaren steeds vaker investeren in het verduurzamen van de woning.

Ruim 90% van de Nederlandse woningen wordt nog steeds met gas verwarmd
Ondanks deze verduurzaming, wordt het overgrote deel van de woningen nog steeds met gas verwarmd. In 2050 moeten alle Nederlandse huishoudens van het aardgas af zijn. Het wordt dus een behoorlijke uitdaging om dit te realiseren. Gelukkig wint de warmtepomp wel terrein. Op dit moment wordt ongeveer 6% van alle woningen met een warmtepomp verwarmd. Daarnaast zijn 15% van de eengezinswoningen voorzien van zonnepanelen. Door deze verduurzaming neemt het aandeel groene energielabels toe en neemt het aantal ongunstige labels af. Daarnaast gaat de waarde van het huis omhoog.

Winterwijk wil in 2030 energieneutraal zijn
Ook de gemeente Winterswijk is volop bezig met duurzaamheid. Zo wil zij in 2030 energieneutraal zijn en heeft ze de ambitie om in 2050 een volledig duurzame samenleving te zijn. Daarom zal de gemeente haar inwoners de komende jaren actief stimuleren om duurzame maatregelen te treffen. Dit doen zij door advies te geven en het aanbieden van financieringen. Zo komt er een regionaal energiefonds voor opwek van duurzame energie en een zogenoemde ontzorgaanpak en fonds voor het verduurzamen van woningen. Ook zal er een digitaal platform ontwikkeld worden waarop huiseigenaren ideeën kunnen uitwisselen en ervaringen kunnen delen. Tot slot krijgen 1.000 gezinnen die niet veel te besteden hebben een pakket met ledlampen. Hierdoor zal de energierekening lager worden.

Hoe kunnen inwoners uit Winterswijk hun woning verduurzamen?
Duurzaam wonen begint bij een goede isolatie. Op deze manier hoeft er een stuk minder gestookt te worden, omdat de warmte goed binnenshuis blijft. Hierdoor wordt er minder CO2 uitgestoten. Daarnaast zorgt het voor een lagere energierekening. Er zijn drie vormen van isolatie mogelijk: dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor elke type woning is er een passende manier van isoleren. Dit hangt vaak af van het bouwjaar van de woning. Heeft de eigenaar op dit moment enkel glas? Dan is het verstandig om dit te vervangen door HR++ glas. Dit glas isoleert wel vijf keer beter dan enkel glas. Na het isoleren van de woning, kan men ervoor kiezen om zonnepanelen te installeren en de woning voordelig te verwarmen met een warmtepomp. Tot slot kiest men natuurlijk voor een groene energieleverancier. Door middel van energie vergelijken vinden zij het beste, goedkoopste en groenste contract.

Leningen en subsidies beschikbaar
Wat veel eigenaren niet weten, is dat zij ook een beroep kunnen doen op verschillende landelijke leningen en subsidies om de woning te verduurzamen. Zo kan men bijvoorbeeld met de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Daarnaast is het als particulier zijnde ook mogelijk om de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te vragen bij de belastingdienst. Voor mensen die niet genoeg spaargeld achter de hand hebben, is er ook een Duurzaamheidslening beschikbaar.

Dit artikel wordt u aangeboden door Energieleveranciers.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant