Derk in gesprek met Kippengert (rechts), eigenaar van de fiets met zijspan. Foto: Lydia ter Welle
Derk in gesprek met Kippengert (rechts), eigenaar van de fiets met zijspan. Foto: Lydia ter Welle

Prachtige voorstelling van De Haort

HAART - Bij boerderij Haartmans aan de Buninkdijk speelde toneelvereniging De Haort vrijdagavond 21 juni de première van het openluchtspel 'Zonder reuring gin veuruutgang'. De regie van het stuk was in handen van Erik Prange, die tevens samen met Gerard te Hennepe tekende voor de bewerking van het verhaal.

Door Lydia ter Welle

Zonder reuring gin veuruutgang is de bewerking van een verhaal dat de in 2017 plotseling overleden oud-regisseur Geert Vreeman wilde bewerken tot een openluchtspel. De bewerking werd daarom een coproductie van Erik Prange en Gerard te Hennepe. Het stuk speelt op boerderij Korthof, in 1956, de oorlog achter de rug, tijd van veranderingen, opkomst van tractoren en andere machines zoals de combine, maar ook de tijd dat de jeugd steeds meer z'n eigen weg koos, en in opstand kwam tegen de gevestigde orde.

Dankzij een grote groep vrijwilligers voor decorbouw en rekwisieten, dankzij de gastvrijheid van de bewoners van Haartmans, dankzij uitstekend licht en geluid, kostte het de toeschouwers geen enkele moeite om terug te gaan in de tijd. Dankzij de zorg die was besteed aan kleding, maar ook aan rekwisieten als de sjees, de directeursauto, de taxi en andere vervoermiddelen, tot aan de fiets met 'zijspan' van Kippengert. Dat gevoegd bij de prima timing maakt het tot een voorstelling die 'liep' als een trein.

De Haort heeft een reputatie op te houden voor wat betreft de kwaliteit van de openluchtspelen, die vanaf 1995 elke vier jaar worden opgevoerd. En die reputatie werd meer dan waargemaakt. Een prachtige voorstelling, waarin iedere speler veranderde in de figuur die hij of zij moest neerzetten. Zonder uitzondering, maar wel met enkele uitschieters in positieve zin. Johannes van Beek, de dommige zoon van een rijke textielfabrikant, gespeeld door Thijs ter Maat, was er zo een. Of de oude boer Hendrikus (Benno Prange), en vooral ook zijn bazige vrouw Truida, uitstekend neergezet door Ina Hoitink. En dan was daar Kippengert, gespeeld door Gerard te Hennepe, die met zijn natuurlijke spel veel applaus kreeg. Ook de knecht Derk, met verve neergezet door Roy Schutte, of 'het meisje uit de stad' Karin (Laura Til) blonken uit. Maar eigenlijk gold voor alle rollen, dat ze op heel natuurlijke wijze werden ingevuld.

Ongetwijfeld zal dat te maken hebben met al het toneeltalent op de Haart, maar toch ook met regisseur Erik Prange. Hij was degene die bijna een jaar geleden de spelers auditie liet doen voor de rol die ze wilden spelen, in plaats van de rollen simpelweg toe te wijzen op basis van prestaties uit het verleden. Dat maakte dat alle spelers gedwongen werden om zich heel goed in te leven in hun rol. En dat levert een prachtig openluchtspektakel op, op een fraaie locatie, met alle randvoorwaarden tot in de puntjes verzorgd. Een compliment aan alle medewerkenden, vóór, maar zeker ook áchter de schermen, is op zijn plaats. Het toneelspel wordt nog uitgevoerd op zaterdag 22 juni (uitverkocht) en op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni, telkens vanaf half acht 's avonds. Er zijn voor aanstaand weekend nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar via www.haart-info.nl.

Meer berichten