Lessen 'Hou je mond gezond'. Foto: PR
Lessen 'Hou je mond gezond'. Foto: PR (Foto: )

Lessen 'Hou je mond gezond!'

WINTERSWIJK – In het kader van het onderwijsproject 'Hou je mond gezond!' hebben Jisca Hoekstra (mondhygiënist) en Tara Mulder (stagiaire tandartsassistente) van Tandartsenpraktijk van der Wielen uit Winterswijk afgelopen week de groepen 1/2 en 3/4 van basisschool 't Kempken uit Meddo bezocht om poetslessen te geven. Tijdens deze poetslessen wordt de leerlingen kennis bijgebracht over de mond en het gebit, tandenpoetsen, gaatjes, tanderosie (oplossen tandglazuur door zuren) en de zeven eet- en drinkmomenten.

Dit gebeurt door een interactieve les te geven waarin de leerlingen alles mogen vragen en hun eigen ervaringen bij de tandarts mogen delen. Op deze manier wordt er geïnventariseerd wat de leerlingen al weten over mondverzorging en welke kennis er nog kan worden bijgebracht. De kinderen mogen zelf ook poetsen in de les en naderhand een tandenborstel, tandpasta en foldertje meenemen, zodat de ouders thuis ook weten wat er besproken is in de les. Kinderen moeten tot 10 jaar nagepoetst worden door hun ouders. Veel ouders weten dit niet, maar het is wel erg belangrijk om gaatjes te kunnen voorkomen.

andartspraktijk van der Wielen verzorgt de lessen in het kader van het onderwijsproject 'Hou je mond gezond!', geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis. Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van een tandartsbezoek.

De verslechterde situatie van de kindergebitten is de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken is dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Bovendien komen nog te veel kinderen niet of te laat bij de tandarts. Ouders horen kinderen vanaf jonge leeftijd (vóór het tweede jaar) mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Veel ouders weten niet dat een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is opgenomen in de basisverzekering en dus voor kinderen tot 18 jaar (m.u.v. kronen/bruggen en orthodontie) gratis is.
Ook school De Vlier zal deze maand nog bezocht worden door de mondzorgprofessionals.

Meer berichten