De tuin van Joke en Wim Enserink. Foto:Wim Enserink
De tuin van Joke en Wim Enserink. Foto:Wim Enserink (Foto: Wim Enserink)

Open tuinendag op zes adressen

WINTERSWIJK - Op zondag 23 juni is het in en om Winterswijk open tuinendag. Zes tuinen worden opengesteld. Vier in Winterswijk en twee net buiten de gemeentegrens. De eigenaren heten bezoekers graag welkom om hun creaties te bezichtigen en van de planten en de sfeer te genieten. Bezoekers kunnen zich laten inspireren voor hun eigen tuin en dat deels al in praktijk brengen met de zelfgekweekte plantjes die bij een aantal tuinen te koop zijn.

De volgende tuinen zijn te bezoeken:
1. De tuin van Joke en Wim Enserink, Oostermeenweg 7 in Lievelde. Deze tuin van ca. 1500 m2 is door bijna 300 meter hagen van buxus en taxus niet vanaf één punt te overzien. Er zijn gazons, borders, verschillende zitplekken, twee vijvers en tien fruitbomen. Groenten halen Joke en Wim bijna het jaar rond uit de groentetuin. Wim heeft een kweektuin waar hij zelf planten vermeerdert, niet alleen voor de eigen tuin maar ook voor de verkoop.
2. De liefhebberstuin van Lidy en Tonnie Buil, Morgenzonweg 150 in Winterswijk. Een weelderige tuin met grote, zorgvuldig opgebouwde borders, een omvangrijke collectie hosta's en een grote natuurlijke vijver. De tuinkamers zijn door mooie hagen gescheiden. Ook hier zijn zelfgekweekte plantjes te koop.
3. ‘De Morgenzunne’ van Janneke Helleman en Wiebe Poppe, Morgenzonweg 136 in Winterswijk. Een verrassende tuin met een mooi lijnenspel van paden, borders en vijvers. Vooral achterin deze diepe tuin, onder de oude eiken hangt een bijzondere sfeer. Er staan her en der bankjes, om even te zitten en te genieten.
4. De tuin van Anneke en Herman Grijsen, Kottenseweg 84 in Winterswijk. Deze landschappelijke tuin is omzoomd door bosranden en je ziet er allerlei dieren van ree tot ijsvogel. Let op: deze tuin is moeilijk te vinden. Komend vanuit het dorp steek je de rondweg over een smalle doodlopende weg in, dus bij voorkeur op de fiets komen want er is niet veel parkeergelegenheid.
5. De tuin van de familie Vreeman-Legters, Badweg 10, in Winterswijk. Deze tuin is ongeveer zes jaar geleden ontworpen door de bewoners. Het is een formele tuin met verschillende zichtlijnen, versterkt door leiplatanen die voor de nodige schaduw zorgen. Het 'Zonnehuis' is in de jaren dertig gebouwd door de grootouders van Arjan Vreeman en ligt op een terp, waardoor de tuin wat lager ligt. Er zijn kamers gecreëerd, die hun eigen sfeer hebben door taxus, liguster, beuk, hedra, meidoorn en rozen.
6. De tuin van Gertie en Ada Leuvenink, Böwingkamp 71, in Oeding, Duitsland. Een tuin met rijkbloeiende borders, een natuurlijke vijver passend bij de landelijke omgeving. Er is een kruiden- en groentetuin. Ook hier zijn zelfgekweekte plantjes te koop. De entree in deze tuin is 2 euro.

Alle tuinen zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. In de eerste vijf tuinen is de toegang vrij. Een kleine gift is welkom.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden