Een volle noordkant van de Markt bij de Preuverie. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een volle noordkant van de Markt bij de Preuverie. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

'Grens bereikt', Preuverie houdt op te bestaan

WINTERSWIJK - Na bijna dertig jaar komt er einde aan De Preuverie, het evenement op de Markt van Winterswijk waar gasten in een gezellige sfeer kennis konden maken met gerechten van diverse Winterswijkse restaurants. "Er komt een punt dat je moet zeggen dat het mooi is geweest," zegt Ronald Sasbrink Harkema van The Gallery. "We hebben het jaren met plezier gedaan maar het is nu mooi geweest."

Door Sander Damen

Sasbrink Harkema geeft aan dat er binnen de deelnemers al langer getwijfeld werd aan de opzet van de Preuverie. "Al jaren hebben we als organisatie het idee dat we iets anders willen", vertelt hij. "Alleen wisten en weten we nog niet precies wat. We doen het vooral voor de toeristen, maar die markt is veranderd. Daar zijn tegenwoordig zoveel andere activiteiten voor, bijvoorbeeld foodtruckfestivals. Wij hebben het idee dat het concept van de Preuverie niet meer past bij de wensen van deze tijd en zouden het liefst iets echt vernieuwends neerzetten. We weten alleen niet wat. Daar gaan we met een aantal Preuveriedeelnemers verder over nadenken, maar mag zeker ook door andere ondernemers opgepakt worden."

Andere aspecten
Er waren ook andere aspecten dan de wil te vernieuwen die meespeelden bij het besluit te stoppen met de Preuverie. "Bedrijven met aangrenzende terrassen vonden het altijd leuk mee te doen," vertelt Sasbrink Harkema. "Maar voor hen was de meerwaarde niet zo groot. Ze maken zonder Preuverie net zo veel omzet. Deelnemers als Van Streek, Aan de Stegge en De Strandlodge waren graag verder gegaan. Daar kwam bij dat onze partner voor stroom en water er mee stopte waardoor de kosten waarschijnlijk toe zouden nemen. Nu hoeven we er niet rijk van te worden, maar hoewel het aantal bezoekers gemiddeld stabiel was, ging het allemaal maar net. Bij een slecht jaar moest er geld bij. Wat overigens ook meespeelt, is dat veel horecabedrijven een probleem met de personeelscapaciteit hebben."

Nieuw initiatief
Al met al is het een optelsom van factoren die er toe geleid heeft dat er geen Preuverie meer komt. Het is ook niet waarschijnlijk dat deze in de toekomst alsnog plaatsvindt. Als de betrokken ondernemers iets gaan organiseren, moet dat echt iets vernieuwends zijn, benadrukt Sasbrink Harkema. "Daar gaan we over nadenken, maar anderen mogen dat ook oppikken. Een eventueel nieuw initiatief kan dan eventueel binnen de stichting Preuverie ondergebracht worden. Die laten we nog een paar jaar bestaan. Ik vind het wel jammer, want we kregen altijd veel positieve reacties, maar op een gegeven moment is de grens bereikt en dat is nu."

Meer berichten