Het team van Pentair deed op 31 mei mee met de jaarlijkse sloeproeirace van Harlingen naar Terschelling en behaalde de 85e plek. Foto: PR Pentair
Het team van Pentair deed op 31 mei mee met de jaarlijkse sloeproeirace van Harlingen naar Terschelling en behaalde de 85e plek. Foto: PR Pentair

Roeiteam Pentair roeit van Harlingen naar Terschelling

Algemeen

WINTERSWIJK - Op vrijdag 31 mei vond voor de 45e keer de HT roei race van Harlingen naar Terschelling plaats. Voor het 24e jaar verscheen ook de 'Nijhuis Splitcase' aan de start van deze koninginnenrace van het sloeproeien, waaraan maar liefst 140 teams deelnemen. Het Pentair roei team wist de afstand van 35 kilometer ruim binnen de vier uur af te leggen en behaalde daarmee een 85e plek.

Het roei team bestaat uit een stuurman en tien roeiers. Raymond Lobeek: "Ik roei sinds een aantal jaren mee en vorm samen met nog vijf collega's uit Winterswijk, drie collega's van onze servicevestiging in Beverwijk en twee mannen van een zakelijke relatie een team. De manager van onze service vestiging in Beverwijk - Harry de Haan - is de drijvende kracht achter het team en zorgt ervoor dat alle praktische zaken geregeld zijn. Als team hebben we elk jaar een ultiem doel en dat is de HT. Wij doen al zo lang mee en zijn daardoor verzekerd van een startbewijs. Vanaf maart oefenen we elke woensdag en zaterdag op de rivier de Eem en het Eemmeer. Of het nu regent, waait of vriest de training gaat altijd door en bouwt langzaam op van anderhalf tot drie uur."

Handen vol blaren
Vanuit Winterswijk roeit ook Harm Damkot mee: "Het is heel zwaar en intensief. Alle spieren uit het lichaam worden gebruikt en opgeven is geen optie. Niemand mag uit het ritme roeien, want dat verstoort de persoon voor of achter je. Aan de eerste roeitrainingen houd je blaren over op handen en billen, maar dat wordt na verloop van tijd steeds minder. Van de tien roeiers zitten er dagelijks negen op kantoor achter een beeldscherm, dus dat is een groot verschil met de Spartaanse omstandigheden tijdens het roeien. Het ene jaar is het tien graden en komt de regen bij windkracht 5 met bakken uit de hemel. Het andere jaar kan het windstil en 30 graden zijn. Ieder jaar gaat er een volgboot mee met collega's en familie om ons aan te moedigen. Dat is niet alleen gezellig, maar ook erg fijn. Want het is afzien, ook al is het dat uiteindelijk allemaal waard."

85e plaats
De weersomstandigheden waren het roei team dit jaar redelijk goed gezind. Edwin Wolterink: "Het was heerlijk weer met ruim 20 graden, maar met de windkracht 4 uit het westen was het zwaar roeien omdat we driekwart van de tocht tegen de wind in hebben moeten roeien. Uiteindelijk zijn we ruim binnen vier uur gefinisht waarmee we 85e zijn geworden. Onze sloep en riemen zijn – net als onze pompen – groot en robuust in vergelijking tot de moderne sloepen met lichtgewicht riemen die ook mee doen, dus dit is een resultaat waar we trots op zijn. De dag na de roeirace wordt de sloep omgebouwd tot zeilboot en doen we mee aan de jaarlijkse zeilwedstrijd. Hier zijn we op de achtste plek geëindigd. Het HT weekend wordt afgesloten met een groot tentfeest voor alle deelnemende teams, als beloning voor de behaalde prestaties."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant