Joris Bengevoord,  oud-burgemeester Christine Stigter in de stoel en Jurgen van Ast. Foto: Clemens Bielen
Joris Bengevoord, oud-burgemeester Christine Stigter in de stoel en Jurgen van Ast. Foto: Clemens Bielen

Nieuwe bekleding werpt nieuw licht op 'mysterieuze' burgemeestersstoel

Algemeen

Sticker roept nieuwe vragen op

Door de redactie

WINTERSWIJK – Op vrijdag 24 mei kwam burgemeester Joris Bengevoord in gezelschap van oud-burgemeester Christine Stigter zijn stoel ophalen bij Jurgen van Ast, eigenaar van de firma Settle in Winterswijk. Geen gewone stoel, maar een stoel met een verhaal, een stoel die wel 'bezield' lijkt.

Al eerder is in deze krant een poging gewaagd om de levensloop van de stoel, die burgemeester Joris Bengevoord vorig jaar via een veiling bij de Kringloop in bezit kreeg, te achterhalen. De stoel werd door Achterhoek Nieuws gedateerd tussen 1955-1974. Langzaam geeft de stoel zijn geheimen prijs. Maar tevens worden nieuwe vragen opgeroepen.
De stoel, afkomstig uit het gemeentehuis, werd destijds door burgemeester Stigter van de kraak gered en veel later aangeboden aan de Kringloop. Via een veiling kwam Bengevoord in het bezit van de 'burgemeestersstoel'. Hij gaf direct aan, dat de stoel aan een opknapbeurt toe was en daar sprong Jurgen van Ast, eigenaar van Settle meteen op in. Settle is een zelfstandig bedrijf, dat voortkomt uit de vroegere stoelenafdeling van Arco. Van Ast: "Als de burgemeester de stoel bij ons zou laten bekleden, maakten wij de opbrengst weer over aan de Kringloop."

Bestaat toeval eigenlijk?
Vrijdag was het dan zover. Trots presenteert van Ast de 'herboren' stoel. Een chique stoel is het geworden. Het houtwerk is in de olie gezet, zodat het prachtig opfleurt en beter bestand is tegen de tijd, hoewel sigarenrook tegenwoordig uit den boze is; een bekleding in het 'Groen', dat terug te vinden is in de Winterswijkse vlag.
De velours is van wol - iets wat volgens van Ast maar zelden voorkomt – en heeft een rechtopstaande vezel, zodat er nauwelijks sprake is van een 'vleug' bij verschillende lichtinval. Wrijven over de bekleding brengt dan ook nauwelijks kleurverschil teweeg. De stof is gemaakt in Tilburg, toevallig een stad waar Bengevoord onder andere fractievoorzitter van Groen Links was. In de raadszaal van Amsterdam, waar partijgenote Femke Halsema de scepter zwaait, zijn de stoelen met dezelfde stof bekleed. Alleen heeft Bengevoord voor een iets andere kleur gekozen, een iets donkerder groen. Winterswijk is ook groener dan Amsterdam tenslotte. De stof heeft de naam 'Gentle', een eigenschap, die we zonder twijfel ook aan onze burgervader mogen toekennen.

Raadselachtige sticker
Wat betreft het duiden van de periode heeft de stoel ons toch een stapje dichterbij gebracht. Bij het verwijderen van de oude bekleding stuitte de stoffeerder op een sticker, gedateerd april 1961. Daar kan een historicus wat mee. Maar wat de 'N.V. Nederlandsche Spoorwegen Groep: Winterswijk' daar dan weer mee te maken heeft!? Misschien kan de lezer helpen.
Na het proef zitten blijft de stoel zich nog enige tijd verzetten tegen het wurmen in de auto, maar na enig denkwerk van de burgervader onderwerpt 'het raadsel' zich aan zijn nieuwe eigenaar.

"Hij zit heerlijk", volgens Bengevoord. Maar hoe het werkelijk 'zit'…..?

De sticker roept vragen op. Foto: Clemens Bielen
De stoel werd in de auto geladen. Foto: Clemens Bielen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant