De eerste wildcamera in de tuin van wethouder Tineke Zomer. Foto: PR gemeente
De eerste wildcamera in de tuin van wethouder Tineke Zomer. Foto: PR gemeente

Nachtleven zoogdieren in beeld

Algemeen

Project 'Wildcamera – zoogdieren in de achtertuin' in Winterswijk

WINTERSWIJK - De eerste wildcamera is vrijdag 24 mei geplaatst in de tuin van wethouder Tineke Zomer. De gemeente Winterswijk brengt met het project 'Wildcamera – zoogdieren in de achtertuin' de bijzondere stad-en plattelandsbewoners in beeld.

Nacht-actieve wilde dieren zoals egels komen in Nederland geregeld in de directe omgeving van mensen voor. Door hun nachtleven worden ze maar zelden gezien. Sinds 2016 loopt het landelijke burgerwetenschapsproject 'Wildcamera – zoogdieren in de achtertuin'. Met wildcamera's wordt onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van wilde zoogdieren in tuinen en op erven van particulieren. Want wie wil er nou niet weten wat er 's nachts allemaal door de tuin rondscharrelt?

Landelijke burgerwetenschapsproject in Winterswijk
Vanaf mei is het landelijke burgerwetenschapsproject 'Wildcamera – zoogdieren in de achtertuin' gestart in de gemeente Winterswijk. Naar aanleiding van een oproep hebben 40 tuinbezitters zich aangemeld om deel te nemen aan dit burgerwetenschapsproject. Samen met een groep vrijwilligers en de deelnemende tuinen wordt het Winterswijkse 'nachtleven' in beeld gebracht.

Wildcamera in tuin van wethouder
In de tuin van wethouder Tineke Zomer is de eerste wildcamera geplaatst. "Echt een mooi initiatief om samen met de burgers dit zo op te pakken. Zo word ik ook bewust welke dieren er 's nachts rondlopen in mijn tuin. Ik ben echt benieuwd welke dieren in beeld komen", vertelt wethouder Zomer. "Zo kun je inspelen hoe je je tuin eventueel gaat herinrichten. Bijvoorbeeld minder stenen, afgevallen blad laten liggen zodat de nachtdieren voedsel kunnen vinden", legt ze uit.

In eigen tuin onderzoek doen
Het onderzoek wordt uitgevoerd in de eigen tuin met behulp van een geleende wildcamera. Een lokale vrijwilliger van het project plaatst de camera in de tuin. Met de uitkomsten van het project heeft de gemeente een inzicht welke soorten waar voorkomen en welke maatregelen tuinbezitters en de gemeente kunnen nemen om de leefomgeving diervriendelijke te maken.

Deelname door 20 gemeenten
De lijst van aan het project deelnemende gemeenten wordt steeds langer. De teller staat momenteel op 20 gemeenten waaronder ook Rotterdam, Den Haag en Delft. In heel Nederland zijn al honderden tuinen onderzocht volgens hetzelfde onderzoeksprotocol. Zelfs in het buitenland worden inmiddels de eerste tuinen onderzocht. Dit levert een schat aan informatie op omdat zoogdieren doorgaans schuw en nacht-actief zijn en daardoor lastig zijn te onderzoeken. De verwachting is dat wilde dieren in de toekomst steeds afhankelijker worden van stedelijk groen. Particuliere tuinen zijn daarom een belangrijk onderdeel van het project.

Resultaten
De beelden gemaakt door de wildcamera's bieden gegevens over het nachtleven van zoogdieren. Met deze informatie kan ingespeeld worden op het voorkomen en de verspreiding van wilde dieren in tuinen. De eerste resultaten worden over een jaar verwacht. Tijdens een presentatie worden deze gegevens gedeeld met de inwoners.

Het burgerwetenschapsproject 'WILDCAMERA – zoogdieren in de achtertuin' is een initiatief van de Zoogdiervereniging, Wageningen University & Research, Natuurpunt (BE) en Ecologisch Adviesbureau Silvavir.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant