ABH verbaasd over besluit extra koopzondagen

Algemeen

WINTERSWIJK – De ABH-City vereniging, die de belangen van de winkels in het centrum behartigt, is verbaasd over het besluit van burgemeester en wethouders om extra koopzondagen in de vakantiemaanden in te voeren. "Toen we hoorden dat de gemeente dit van plan was, hebben we een enquête onder onze leden gehouden", vertelt Matthijs Scheuten, die sinds kort voorzitter is van de vereniging. "Van de helft die heeft gereageerd is de meerderheid tegen." De ABH-City vereniging verwacht daarom dat er niet veel winkels open zullen zijn op de extra koopzondagen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Geen draagvlak bij centrumwinkeliers
Scheuten is ook verbaasd over de snelheid. Als een meerderheid van de gemeenteraad in de vergadering van 27 juni instemt met het voorstel van B en W, dan is al op 7 juli de eerste extra koopzondag. "De ondernemers die open willen zijn moeten dan in korte tijd veel regelen." Als het al ingevoerd had moeten worden, vindt Scheuten, was het beter geweest om het pas in de zomer van 2020 in te voeren. Voor veel winkels is de vakantieplanning al gemaakt. De helft van de leden heeft gereageerd op de enquête. Daarvan is ruim de helft tegen. Slechts 17% van de winkels geeft aan zeker open te zullen gaan op de extra koopzondagen. Scheuten vindt dat een koopzondag, waarop bijna alle winkels dicht zitten, niet verstandig. Maar wie open wil zijn, mag dat uiteraard doen. De ABH-City is blij dat de huidige koopzondagen goed lopen en had geen plannen voor uitbreiding van het aantal. "Het leidt ook niet tot extra omzet, alleen maar tot verschuiving van de momenten waarop gekocht wordt."

Niet experimenteren met het winkelcentrum
Hoe de helft van de winkeliers die niet heeft gereageerd er over denkt, weet Scheuten niet, "Iedereen heeft de gelegenheid gehad te reageren. Ze konden de enquête opsturen of afgeven bij een aantal adressen." Ook is het besproken in een ledenvergadering en daar was er eveneens geen enthousiasme bij de leden. De enquête heeft de ABH-City op eigen initiatief gehouden, nadat duidelijk was geworden dat er plannen waren voor extra koopzondagen. Een gesprek met de gemeente hierover heeft nooit plaats gevonden. Officieel weet de ABH-City van niets. Omdat er onvoldoende belangstelling is om mee te doen aan de extra koopzondagen zal de ABH-City dan geen extra activiteiten organiseren en er promotie voor maken. Dat de gemeente het een experiment noemt vindt Scheuten jammer. "Met het winkelcentrum moet je niet experimenteren."

Definitief besluit na evaluatie
"Dit voorstel is conform het coalitieakkoord", zegt wethouder Wim Aalderink. Hij verwacht dat extra koopzondagen in de vakantiemaanden extra mensen zullen trekken naar het centrum van Winterswijk. Ze zorgen ook voor 'meer vertier voor onder meer toeristen' is te lezen in het ambtelijk advies. "De Achterhoek zoekt een extra trekker en dat kan het winkelcentrum van Winterswijk zijn", zegt Aalderink. In het najaar wordt samen met de ABH-City geëvalueerd of de extra koopzondagen zinvol zijn. Daarna wordt er een definitief besluit genomen. Eerst zal echter in de raadsvergadering van juni duidelijk moeten worden of er in de gemeenteraad een meerderheid is voor het voorstel is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant