Hennie Renskens, Niels Dunnewoold, Appie Paradijs en Bennie Berenschot. Foto: Wilma Fransen
Hennie Renskens, Niels Dunnewoold, Appie Paradijs en Bennie Berenschot. Foto: Wilma Fransen Foto: Picasa

Mooie olde pruttel

Algemeen

WINTERSWIJK - Iedereen kent ze wel, die pareltjes, die kleine, oude objecten waarvan je zegt: 'Oh, wat jammer dat het zó vervallen is, die 'mooie olde pruttel' zou eigenlijk weer opgeknapt moeten worden.' Sinds 2018 is in Winterswijk een groep enthousiaste vrijwilligers die zich dáár sterk voor maken, de 'Erfgoed Klusbrigade'.

Het is vrijdagmiddag 17 mei. Zoals op zoveel vrijdagmiddagen, wordt er hard gewerkt in de loods van 'Erfgoed Klus Brigade'. Ze zijn bezig met heel uiteenlopende objecten. "We combineren het goede van vroeger, met het goede van nu," vat een lid van de brigade bondig samen tijdens het werkoverleg.
Het ruikt in de loods niet alleen naar hout, maar ook naar het slijpen van staal. De tol maakt flink kabaal. Er worden oude kozijnen gerestaureerd, doorgeroeste stalen frames van ramen onder handen genomen en planken geschilderd. Er staat een volledige put, klaar om geplaatst te worden. De vrijwilligers van de 'Erfgoed Klus Brigade' hopen wat inkomsten te krijgen door mooie, handgemaakte steenuilenkasten te gaan verkopen. Met de opbrengst kan dan weer materiaal voor de restauratie van verschillende objecten bekostigd worden.
Deze gemotiveerde mensen zetten zich in voor het in stand houden van kleine objecten die hoog nodig gerestaureerd moeten worden. Op deze manier willen ze een bijdrage leveren aan het behoud van het cultureel erfgoed waar onze omgeving zo rijk aan is. Zoals een lid van de brigade zegt: "Het geeft zoveel voldoening als je naar een opgeknapt kippenhok kijkt en weet dat je een bijdrage geleverd hebt aan het behoud van een stukje cultureel erfgoed."
Een lid van de brigade maakt duidelijk dat er de komende jaren veel asbest saneringen plaats zullen vinden. Er is dan een grote kans dat hierdoor kleinere, karakteristieke objecten, bijvoorbeeld kippenhokken en schuurtjes geen nieuw dak krijgen, maar helemaal gesloopt gaan worden. Wij willen dit juist voorkómen en een nieuw leven geven aan dit soort karakteristieke objecten. Het is ook nog heel belangrijk om een heel ander punt: "Om leerlingen op te leiden voor de restauratie. Er zijn hiervoor uitvoeringsprojecten nodig. Onze kleine karakteristieke bouwwerken zijn prima leerobjecten."
Zo te horen zullen de leden van deze klusbrigade nog heel wat werk te doen krijgen met de mooie olde pruttel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant