Wethouder Schepers bezoekt De Taaltrein. Foto: Sander Damen
Wethouder Schepers bezoekt De Taaltrein. Foto: Sander Damen

Wethouder Schepers bezoekt De Taaltrein

Algemeen

WINTERSWIJK - Kentalis ondersteunt mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben. In september van vorig jaar startte Kentalis in Winterswijk een vroegbehandelingsgroep, De Taaltrein, voor peuters en kleuters waarvan vermoed wordt dat ze een taalontwikkelingsstoornis hebben. Afgelopen donderdag 16 mei kwamen wethouder Elvira Schepers en beleidsmedewerker Norma Menting een kijkje nemen op de groep.

Door Sander Damen

De Taaltrein is gevestigd in dezelfde locatie als De Springplank van SWW Kinderopvang. Ook de ruimte zelf wijkt niet af van die van andere kinderdagverblijven. Toch is er een groot verschil: de kinderen in de Taaltrein hebben moeite met spreken en/of begrijpen van taal. Twee of drie dagen in de week verblijven ze tussen negen en twee uur op De Taaltrein. Daar wordt onder begeleiding van een pedagogisch behandelaar en een logopedist spelenderwijs gewerkt aan het vergroten van hun communicatieve redzaamheid.

Speels
"In onze behandeling staat verbetering en het op gang brengen van de communicatieve mogelijkheden voorop. Kinderen moeten weer plezier krijgen in het communiceren en taal", vertelt orthopedagoog en behandelcoördinator Anouk Oude Avenhuis. "Ter ondersteuning van de communicatie wordt onder andere gebruik gemaakt van gebaren en totale communicatie. De kinderen leren praten met woorden en gebaren, door middel van alledaagse situaties. Er wordt gewerkt met eigen thema's, afgestemd op de thema's die ook De Springplank gebruikt, zodat we de activiteiten op elkaar kunnen afstemmen."
De groep bestaat uit maximaal acht kinderen tussen de twee en vijf jaar oud. Ze volgen een traject van negenendertig weken. Naast de groepsbehandeling volgen ze ook individuele behandeling op de vroegbehandeling De Taaltrein. De behandeldoelen en -methoden worden op het individuele kind aangepast.
Kentalis is in Winterswijk een groep gestart zodat de juiste zorg voor jonge kinderen met een vermoeden van een taalontwikkelingsstoornis dichtbij huis kan worden gegeven. Andere locaties van Kentalis in de regio, Enschede en Doetinchem, zijn voor ouders vaak te ver weg om kinderen naartoe te brengen.

Belangrijk
Het werk van Kentalis in de Taaltrein is ontzettend belangrijk, vindt wethouder Schepers die zichtbaar onder de indruk is van de manier waarop de kinderen behandeld worden. "Hoewel ik zelf uit de zorg kom, is dit toch een onbekend veld voor mij", vertelt ze. "Ik vind het heel mooi om te zien hoeveel rust er heerst en hoeveel aandacht er voor elk kind is. Het is belangrijk dat er in een vroegtijdig stadium aandacht is voor kinderen met een mogelijke taalontwikkelingsstoornis. Communicatie is zo ontzettend belangrijk voor je sociale contacten en je carrière. Een taalontwikkelingsstoornis heeft invloed op je hele leven. Hoe vroeger je met een behandeling begint, hoe beter."

Start
Oude Avenhuis kijkt tevreden terug op de eerste maanden van De Taaltrein in Winterswijk. In antwoord op een vraag van ambtenaar Menting laat ze weten dat steeds meer instanties bekend zijn met De Taaltrein: "We hebben bijvoorbeeld een open dag gehouden en workshops georganiseerd voor gastouders, peuterspeelzalen en overige instellingen die goed werden bezocht."

Ouders
Ouders worden intensief betrokken bij de behandeling. Ook wordt contact gezocht met betrokken scholen of voorschoolse voorzieningen van het kind. "We hebben ook een ouderbegeleider die ouders kan ondersteunen", vertelt Oude Avenhuis. "Behandeling klinkt erg klinisch, maar we lijken op een kinderdagverblijf waar kinderen spelenderwijs meer klanken, woorden, gebaren en verschillende communicatieve vaardigheden leren."
Signalering van problemen in de spraak en taal wordt gedaan door diverse zorgverleners, waaronder logopedisten, kinderdagverblijven, consultatiebureaus, een integraal vroeghulpteam en kinderartsen. Vervolgens is een verwijzing nodig voor het audiologisch centrum. Dat centrum onderzoekt of behandeling bij de Taaltrein passend is bij de hulpvraag. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Met De Springplank, de gemeente Winterswijk en Pento, een organisatie voor iedereen die problemen heeft op het gebied van gehoor, taal of spraak werkt Kentalis momenteel samen aan het vormgeven van zorg aan kinderen die doof of slechthorend zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant