Speeltuinverenigingen gaan samen verder in een stichting

Algemeen

Als er niets gebeurt over vijf jaar geen speeltuinen meer

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De Winterswijkse speeltuinverenigingen de Vrees, Kindervreugd, de Hakkelerkamp en Rozenstraat willen samengaan in één stichting. "Met behoud van eigen identiteit", zegt Jeroen ter Welle, voorzitter van de Vrees. De vijfde speeltuin het Kreijl heeft al de stichtingsvorm en kiest voor de eigen organisatie. De samenwerking is nodig, omdat het voor de afzonderlijke besturen steeds lastiger is om zaken als de financiële administratie, de uitvoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de horeca zelf goed te doen. Door de samenwerking kunnen de vrijwilligers van elke speeltuin zich weer meer op de eigen activiteiten richten.

Ontmoetingsplek voor kinderen en ouderen
Jeroen ter Welle en Niek Oonk, beide van de Vrees, en Guido de Vries van de gemeente gaven in het politiek forum op donderdag 9 mei een presentatie over de toekomst van de speeltuinen aan de raads- en commissieleden. De verenigingen hebben inmiddels al verschillende sessies gewijd aan de samenwerking. Dat er nog zes speeltuinen in Winterswijk zijn (de Rozenstraat heeft twee locaties), naast de commerciële speeltuinen bij recreatiebedrijven, vindt Ter Welle "best wel uniek". Ook dat er nog steeds voldoende actieve mensen zijn. De Vrees is daarvan de oudste. Die bestaat dit jaar 65 jaar. Activiteiten worden nog steeds door de speeltuinen georganiseerd, maar het zijn er wel minder geworden. Toch hebben de speeltuinen nog steeds een belangrijke wijkfunctie. "Wij willen dat ze een sociale ontmoetingsplek voor kinderen en ouderen blijven."

Budget is krap
Een enkele speeltuin heeft een acuut probleem om voldoende vrijwilligers te krijgen. In zijn algemeenheid zijn er nog voldoende enthousiaste vrijwilligers. "De speeltuinen zijn goed gesitueerd", zegt Ter Welle. "We zien mogelijkheden om meer doelgroepen aan te spreken." De nieuwe stichting zou in het begin ondersteuning kunnen krijgen van een beroepskracht. De beroepskracht is verantwoordelijk voor het verkrijgen van extra inkomsten, het zoeken van vrijwilligers en PR-activiteiten. Momenteel krijgen de speeltuinverenigingen 14.000 euro per jaar van de gemeente. Dat budget wordt als krap ervaren. Door steeds strengere veiligheidseisen kost het meer moeite om de speeltuin goed te onderhouden. Daardoor hebben speeltuinen ook al speeltoestellen moeten afstoten. "Als er nu niets gebeurd zijn de speeltuinverenigingen over vijf jaar omgevallen", zegt Niek Oonk.

'Die 14.000 euro is een fooi.'
Aan de hand van vier stellingen werd tijdens het politiek forum nagegaan hoeveel draagvlak er bij de politiek is voor de doorontwikkeling van de speeltuinen. De eerste drie stellingen waren redelijk algemeen. Er tegen zijn was eigenlijk niet mogelijk. De laatste stelling was de vraag of de gemeente bereid is om extra te investeren in de speeltuinen. Voor Tom van Beek (Voor Winterswijk) was duidelijk dat dit moet. "Die 14.000 euro is een fooi." Ook voor andere partijen was wel duidelijk dat er geld bij moet. Henk-Jan Tannemaat (Winterswijks Belang) gaf echter aan dat er eerst een integraal en concreet plan moet komen. "We staan nergens afwijzend tegenover, maar willen wel goed kijken hoe ver we kunnen gaan." Wethouder Elvira Schepers constateerde dat de speeltuinen "gelukkig" belangrijk worden gevonden. Ze vond het logisch dat er nog geen concreet plan was. "We wilden eerst ophalen wat de raad er van vindt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant