Drie generaties Hemelrijk. voorgrond links: Rietje en Willy. Staand Leonie en Wim Scholtz.  Foto: Clemens Bielen
Drie generaties Hemelrijk. voorgrond links: Rietje en Willy. Staand Leonie en Wim Scholtz. Foto: Clemens Bielen

Tentoonstelling 'Max is weer thuis'

Algemeen

Vereniging 'Het Museum' geeft een laatste kans

Door onze verslaggever

WINTERSWIJK- Op vrijdag 10 mei werd in 'De Wereld van Wenters' in de Meddosestraat de officiële opening verricht van een kortlopende tentoonstelling van werken van Winterswijks en Joods kunstenaar Max van Dam. Erelid Wim Scholtz onthulde samen met voorzitter Hans van Lith een werk waarop de kunstenaar zelf in een brief uit 1937 nog een toelichting gaf. De familie Smeenk had het schilderij 'De Visser' opnieuw ter beschikking gesteld.

De expositie vormt de afsluiting van een reeks activiteiten rondom het werk en het leven van de schilder naar wie in Winterswijk een straat is vernoemd.
Speciaal voor de tentoonstelling in Polen werd een veertigtal werken voorzien van nieuwe lijsten en speciaal ontspiegeld museumglas. Deze prachtige collectie is nu weer terug in Winterswijk en kan tot 30 juni worden bewonderd. 'Max is weer thuis'.

Frederieke Jeletich, die de tentoonstelling samenstelde in de Poolse plaats Wlodawa, gelegen nabij het vernietigingskamp in Sobibór, waar de Joodse schilder om het leven werd gebracht, was de drijvende kracht achter de tentoonstellingen van Max van Dam. Als opstapje naar de officiële openingshandeling gaf zij een presentatie, waarin zij met 7-mijlslaarzen door het leven van Max van Dam ging. Zij wist voor de 'ingewijde' genodigden door kleine details nog diepte te geven aan het leven en het gruwelijk einde van Max van Dam.
Tot die 'ingewijden' behoorden ook drie generaties Hemelrijk. Prof. Jaap Hemelrijk was de mecenas van Max. Hemelrijk oefende druk uit op de vader van Max om hem zijn passie voor de schilderkunst te laten volgen. Vader Aaron zag een carrière als kunstenaar niet zitten voor zijn zoon. Hemelrijk wist hem te vermurwen en steunde Max ook financieel.
De familie schonk kort geleden een zeer waardevolle stapel brieven aan 'Vereniging Het Museum' met correspondentie tussen Max en zijn begunstiger.

Nergens in Nederland
Tot voor kort was de Max van Damstraat, hoewel uniek in Nederland, een straat als vele andere. Weinig mensen wisten waar die straatnaam in de buurt van de Rembrandtlaan en de Vermeerlaan vandaan kwam. Vereniging 'Het Museum' heeft daar de afgelopen paar jaar verandering in weten te brengen. Via 'Maler komm raus' , 'Max gaat op reis' (naar Wlodawa), en de korte speelfilm 'In het spoor van Max' is het nu: 'Max is weer thuis'.

Kindertekeningen
Een gruwelijk stukje geschiedenis kreeg via de eigentijdse film 'In het spoor van Max' al een verbinding met het heden. Dat gebeurt ook door een expositie van portrettekeningen van leerlingen van vier basisscholen. De leerlingen hebben zich tijdens een workshop van Ine Bolk laten inspireren door de tekeningen van Max van Dam. Deze expositie is nog tot en met 23 mei te zien in de 'Museumfabriek' aan de Laan van Hilbelink.

De 'Wereld van Wenters' is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling loopt tot en met 30 juni.
Max is dus weer thuis, maar het zou niemand verbazen als hij weer eens op reis gaat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant