WSG grijpt strohalm

WINTERSWIJK - De schakers van het tweede team van WSG hebben zich door een onverwachte zege op Max Euwe 2 toch nog weten te handhaven in de landelijke derde klasse. De ploeg uit Enschede is op papier één van de sterkste teams, maar kwam met maar liefst vijf invallers naar Winterswijk en liet ook nog een bord onbezet.

Een uitgelezen kans voor WSG om punten te gaan pakken. Omdat één partij vooruit gespeeld was, begon de match met 1-1. Maar ondanks een aardig ratingoverwicht ging het daarna aanvankelijk allemaal nog niet zo makkelijk. Pas na tweeënhalf uur kwam er enige tekening in de strijd. Emma de Vries won een kwaliteit en Bert te Sligte kreeg twee stukken voor de toren. Hennie Meijer zat al de hele tijd in een toreneindspel met pluspion en Dick van Wamelen wist zijn materiële voorsprong een beslissende vorm te geven. Hij had een toren en een stuk tegen vier pionnen. Han Schuurmans had ook een pion gewonnen. Dat bleek echter niet genoeg voor de winst. Zijn tegenstander wist er met actief tegenspel nog een remise uit te slepen. Henri Abbink kende de opening beter dan zijn jonge opponent. Nadat hij de a-pion had veroverd kon hij het afmaken. Hennie Meijer had zijn toreneindspel omgezet in een gewonnen pionneneindspel. Bert te Sligte wist in de slotfase toch nog groot materiaal te winnen en won ook: 6½-1½.
Tweemaal heeft mee gezeten met de opstelling van de tegenstander, maar anderzijds heeft het team dat met de laagste rating aan het seizoen begon alle kansen op punten benut.
Het tweede team komt nu komend seizoen uit in dezelfde klasse als het eerste team, want zij wisten zich niet te handhaven. Voor het begin van de laatste ronde had WSG 1 nog een kleine kans om degradatie te ontlopen. Zelf moest er dan, liefst ruim, gewonnen worden van Assen en Apeldoorn mocht geen punt pakken in Groningen. En hoewel zowel Groningen als Apeldoorn genoeg hadden aan een gelijkspel, deed Groningen zijn sportieve plicht en won van Apeldoorn. Maar dat mocht niet baten, want WSG had eigenlijk nooit uitzicht op een zege tegen Assen.
Klaudio Kolakovic speelde een prima partij tegen de hoogst gerate tegenstander en in zijn eigen tijdnood bood hij remise aan. Henrik Lösing zag iets over het hoofd en verloor. Daarna duurde het een hele tijd voordat er weer wat gebeurde op het scorebord. Khaled Darwisch had wel een aardig ogende aanval, maar ook twee pionnen minder. Zijn tegenstander hield de deur dicht en won. Gerard Harbers kwam een pion achter in het eindspel en kon dat niet meer keepen. Christian Völker speelde tegen de op papier minste Assenaar en wist dat in de partij ook aan te tonen. Arjan van Lith had aanvankelijk druk op een pion, maar toen zijn tegenstander een aanval op de koning inzette, moest hij materiaal geven. Jochem Mullink stond ene pion achter, maar daarvoor had hij tegenspel. Het dubbel toreneindspel dat resteerde bleek remise. Reinhard Funke speelde nog lang door met een kwaliteit tegen eerst twee en later één pion. Maar toen zwart geen enkele pion meer had, moest hij in remise berusten: 2½-5½.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden