Burgemeester Bengevoord met Kevin Rootinck. Op de achtergrond links: de oudste deelnemer (70) en rechts met das: Hans Bax (WIC). Foto: Clemens Bielen
Burgemeester Bengevoord met Kevin Rootinck. Op de achtergrond links: de oudste deelnemer (70) en rechts met das: Hans Bax (WIC). Foto: Clemens Bielen (Foto: )

'Technieklokaal Skills' neemt stokje over van Work Innovate Center (WIC)

Derde cursus 'Zelfbouw 3D-printer opnieuw succesvol

Door onze verslaggever

WINTERSWIJK- "Het werkt perfect, top, jullie zijn allemaal geslaagd". Onder het gezoem van 15 lopende 3D-printers gaf Frits Sijbel de aanzet tot de certificaatuitreiking. Op woensdagavond 8 mei werden in het technieklokaal van het Gerrit Komrij College de certificaten uitgereikt voor de derde cursus 'Zelfbouw 3D-printer'. Een cursus bedoeld om speciaal de jeugd kennis te laten maken met techniek. Naast het certificaat en een rugzakje met technische ervaring en opgedane kennis, konden de deelnemers met hun eigen 3D-printer naar huis.

Stichting Technieklokaal Skills geeft voor groep 7 en 8 geïntegreerd in het basisonderwijs praktische lessen in alle technische richtingen. Voorzitter Henk Kip: "Het WIC houdt op te bestaan, de cursus is op de rit gezet en het past in onze doelstellingen om de cursus voort te zetten. Wij beschikken over 55 vrijwilligers, oud medewerkers uit het bedrijfsleven, die hun professionele kennis en liefde voor techniek als 'opa' aan de jeugd kunnen doorgeven."

Burgemeester Joris Bengevoord benadrukte tijdens de certificaatuitreiking nog eens het belang van technisch opgeleiden voor de Achterhoek, ondersteund door prognosecijfers voor het aantal vacatures in 2028. De maakindustrie levert naast het toerisme zeer veel arbeidsplaatsen op.
Burgemeester Joris Bengevoord, wiens kwaliteiten naar eigen zeggen niet op het technische vlak liggen, was onder de indruk van de geleverde prestaties en liet zich door de jeugdige deelnemers uitvoerig voorlichten.
Kevin Rootinck, 12 jaar en leerling van het GKC, had als extraatje een ventilator in zijn printer ingebouwd. Gesloopt uit een oude PC. Op de vraag of de cursus moeilijk was geweest, antwoordde hij veelzeggend, dat het niet gemakkelijk was. Kevin was één van de 30 kandidaten, die zich op school hadden aangemeld voor de cursus. Om in aanmerking te komen voor één van de vijf plaatsen, moest een motivatie-brief geschreven worden. In zijn brief had Kevin onder andere vermeld, dat hij thuis al hutten bouwde. Volgens docent Gregor Bouhuis was het geen eenvoudige klus om een keuze te maken uit de 30 inzendingen.

Frits Sijbel 24/7
Geestelijk vader van het project - samen met de afwezige Koen Mentink – docent en inspirator, de sprekers spraken unaniem in superlatieven als het ging om Frits Sijbel. Een onmisbaar tandrad tussen de vrijwilligers. Sijbel zelf liet niet na deze onmisbare schakels nog even in het zonnetje te zetten.
Via een groepsapp konden de cursisten vragen stellen, ideeën uitwisselen en suggesties doen. Er werd druk gebruik van gemaakt en Frits was altijd de eerste met een antwoord. Dat kon ook om 3 uur 's nachts zijn. Op de nieuwe printers kwam dan ook vaak het woord 'bedankt' voor.
De meeste cursisten sloegen het hapje en drankje na afloop over om zo snel mogelijk met hun 'trofee' naar huis te gaan.

Meer berichten