Aan beide kanten van de weg ruimte voor bedrijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Aan beide kanten van de weg ruimte voor bedrijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

Plan bedrijvenlandgoed Slinge in procedure

Plek voor bedrijven die hechten aan een groene uitstraling

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De eerste plannen voor het bedrijvenlandgoed op het terrein van het voormalige destructiebedrijf Dierlijke Afval Verwerking (DAV) dateren van meer dan tien jaar geleden. Omdat het verlaten bedrijventerrein in het buitengebied lag en naast de waardevolle Boven=Slinge,was de gedachte om hier een of meer bedrijven goed in te passen in het landschap en dat te combineren met natuurontwikkeling. Door de economische crisis was er geen belangstelling en bleef het plan op de plank liggen. "Toen was er een overschot aan bedrijventerreinen", zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek. "Inmiddels is er vraag. We verwachten veel belangstelling." Daarom is er nu een ontwerp bestemmingsplan dat in procedure wordt gebracht.

In 2017 plan weer opgepakt
Rond 2012 was het de bedoeling dat meubelfabriek Arco op het DAV-terrein een nieuw en bijzonder gebouw neer zou zetten. Het plan kon echter alleen uitgevoerd worden, als er extra geld bij zou komen. Dat lukte toen niet. Daarna heeft Arco besloten op de huidige plek aan de Parallelweg te blijven. In november 2017 heeft de gemeente het plan weer opgepakt, omdat er weer vraag was naar bedrijventerrein. Wethouder Rik Gommers meldde toen ook dat de retentievijver, die op het huidige bedrijventerrein tegenover de werf van de ROVA ligt, mogelijk verplaatst zou worden naar het DAV-terrein, omdat een aangrenzend bedrijf dacht aan uitbreiden. Die verplaatsing is echter van de baan en zit niet meer in het huidige plan. "Er zit wel extra waterretentie in het plan", zegt wethouder Klein Gunnewiek. "Maar die komt niet in de plaats van de andere waterretentie."

Twee hectare beschikbaar
Het bedrijvenlandgoed zal alleen geschikt zijn voor bedrijven, die bereid zijn aandacht te besteden aan de inpassing in het landschap. "Er zijn wel eisen voor het uiterlijk", zegt de wethouder. "Voor bedrijven die een groene uitstraling van hun bedrijf belangrijk vinden is het een heel mooie plek." De maximale bedrijfsgrootte is een halve hectare en bedrijven tot en met milieucategorie 3.2 kunnen er terecht. In totaal is er twee hectare beschikbaar. Het grootste deel van de bedrijfsgebouwen is al jarenlang geleden gesloopt, maar vorig jaar zijn ook de twee woningen en een laatste gebouwtje van de DAV gesloopt. Het ontwerpbestemmingsplan is op 1 mei voor zes weken ter inzage gelegd. In die periode kunnen er zienswijzen ingediend worden.

Meer berichten