Gemeente staat sportvissen niet toe bij de kleiput

Algemeen

Gemeente staat sportvissen niet toe bij de kleiput

Rust in het gebied staat voorop

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk blijft bij het standpunt om sportvissen niet toe te staan bij de kleiput aan de Driemarkweg. Hans Bax van hengelsportvereniging de Karper heeft hiervoor gepleit tijdens de raadsvergadering in oktober. Toen werd de gebiedsvisie voor het Molenveld besproken, waarvan de inrichting van de kleiput onderdeel is. Wethouder Wim Elferdink zegde toen toe dat de gemeente nog eens in gesprek zou gaan om de mogelijkheden hiervoor te bespreken. Dat gesprek heeft echter niet tot een andere visie geleid.

Rustgebied voor water- en moerasvogels
Bij de kleiput staat natuur voorop. De natuurwaarden worden in de komende jaren vergroot door de plas te verondiepen. Een deel van de steile oevers wordt glooiend en aflopend gemaakt, zodat er ruimte voor riet- en moerasvegetatie ontstaat. De verondieping is vorig jaar begonnen en gaat later dit jaar verder. Ondanks verzet tegen het plan stemde nagenoeg de hele gemeenteraad in met de aanpak. Daarbij was van het begin af aan geen plek ingeruimd voor sportvissen. De kleiput moet een natuurgebied zijn waar de rust voor de fauna voorop staat. Daarom zal er ook niet langs de plas gelopen kunnen worden en vindt de gemeente ook enkele plekken voor sportvissers aan de rand van de plas ongewenst. Die zouden de aanwezige water- en moerasvogels te veel verstoren. De plas kan alleen vanuit de Driemarkweg bekeken worden, waar een uitkijkpunt komt.

Geen toezegging over zes visplekken
Daarnaast geven gemeente en waterschap aan dat sportvissen, omdat hiervoor ook vissoorten worden uitgezet, een negatief effect heeft op de waterkwaliteit. Een dichte bezetting met bijvoorbeeld karper zorgt voor troebel water zonder ondergedoken vegetatie. Hoewel het uitzetten van bodemwoelende vissen moeilijk kan worden voorkomen, wil de gemeente dit tot een minimum proberen te beperken door hier juist geen vismogelijkheden toe te staan. De Karper is teleurgesteld over het standpunt van de gemeente en meende dat er een toezegging was voor vijf plaatsen plus één plaats voor een invalide. In de nota die bij het besluit van burgemeester en wethouders hoort om het vissen niet toe te staan, staat dat er alleen een toezegging is gedaan om de mogelijkheid van sportvissen opnieuw te bekijken.

Vissen niet verstorend
Hengelsportvereniging de Karper is het niet eens met de opvatting dat vissen verstorend zou zijn. De vereniging vindt de hardnekkige opvatting dat sportvissers verstoorders zijn van natuurwaarden storend. Ook het uitzetten en bijvoeren van vissen zou niet aan de orde zijn. De gemeente erkent dat sportvissen op veel locaties goed samen gaat met natuurwaarden, "veelal mede door de inrichting van hengelsportverenigingen." Bij de kleiput zijn voorzieningen echter niet mogelijk zonder voor verstoring te zorgen. De gemeente wil vissen hier juist zoveel mogelijk ontmoedigen. In een brief van 28 maart uit de vereniging verbazing over het gesprek dat op 20 maart met de gemeente plaats vond. Daarin werd meteen gemeld dat sportvissen niet zou worden toegestaan. Intern had de gemeente echter al de zaak heroverwogen en handhaafde de conclusie dat de activiteit niet bij de beoogde natuurdoelstelling past. "Dit is aan het begin van het gesprek duidelijk gemaakt om geen valse verwachtingen te scheppen." De Karper heeft daardoor het gevoel dat er niet goed naar de argumenten is geluisterd. De gemeente zegt daarentegen wel geluisterd te hebben, maar geen nieuwe argumenten gehoord te hebben.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant