Hans Smit (directeur Koopmans), Wethouder Tineke Zomer en hoofduitvoerder Ronnie Spoelder proosten op de aftrap van het bouwproject. Foto: Verona Westera
Hans Smit (directeur Koopmans), Wethouder Tineke Zomer en hoofduitvoerder Ronnie Spoelder proosten op de aftrap van het bouwproject. Foto: Verona Westera

Bouw Silo Winterswijk gestart

Algemeen

Wethouder Zomer heit eerste paal de grond in

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Woensdag werd de officiële aftrap gegeven van de bouw van het complex 'Silo Winterswijk', met 19 appartementen en twee maisonnettes aan de Landbouwstraat, op het voormalige siloterrein. Wethouder Tineke Zomer kroop in de heimachine en stampte symbolisch de eerst paal de grond in. De koffie trilde bijna over de rand van de kopjes van de toekomstige bewoners, die getuige waren van feestelijke aftrap van bouwwerkzaamheden. Na het officiële moment proostten zij op hun nieuwe gasloze en energieneutrale appartementen, die volgens de planning in het eerste kwartaal van 2020 opgeleverd worden. Alle appartementen zijn al verkocht.

Willy de Vries is een van de gelukkige eigenaren van een maisonnettes. "Ik vind het een prachtige plek", aldus de Winterswijkse. "Dichtbij openbaar vervoer en op rollator-loopafstand van het centrum. Dit met het oog op de toekomst." Bovendien is De Vries blij dat jong en oud door elkaar wonen in het appartementengebouw. "Je hebt dan niet het gevoel dat je in het bejaardentehuis woont als je ouder wordt. En ik vind het uitzicht dat we straks krijgen, richting Komrij College en station, mooi", laat ze weten. Ook dat het appartement energieneutraal en gasloos wordt, heeft sterk meegewogen in de keuze van Winterswijkse. Op het dak komen zonnepanelen.

Het ontwerp is gemaakt door architect Jacob Borren (eveneens architect van het gebouw van de Woonplaats aan de Peperbus). Hans Smit, directeur van bouwbedrijf Koopmans, noemt het ontwerp een stoere, tijdloze architectuur. Het ontwerp verwijst naar de silo die ooit op het terrein stond. Het gaat om drie bouwlagen en de vierde laag zijn de slaapkamers van de maisonnettes. Het ontwerp is te zien op www.silo-winterswijk.nl
De appartementen zijn bedoeld voor één- of tweepersoonshuishoudens. "Het worden compacte appartementen, maar wel erg compleet. Er komen inpandige bergingen en op de begane grond krijgen bewoners een terras van ongeveer drie bij vier", legt projectontwikkelaar Gerard Herder uit. "Bewoners krijgen een eigen parkeerplaats en om het gebouw wordt in samenspraak met de bewoners en architect een tuin gemaakt."
In totaal worden zijn zo'n 90 betonnen palen de grond ingeheid. "Vroeger zaten er kelders onder het siloterrein", weet Herder. "Die kelders zijn wel gevuld, maar niet voldoende aangetrild om een goede ondergrond te vormen voor de bouw."

Hoogste punt
Het bereiken van het hoogste punt zal rond oktober zijn. "Dan is iedereen welkom voor pannenbier", aldus Hans Smit. "Hoewel hier gewoon dakleer gebruikt gaat worden, onthouden we de bouwvakkers het pannenbier echt niet."

Negen woningen
De eerste plannen voor een invulling van het terrein zijn van 12 jaar geleden. Deze eerdere plannen bleken niet te realiseren. In 2013 is het terrein aangekocht en de grond schoongemaakt. In 2014 is de exploitatieovereenkomst met bouwbedrijf Koopmans ondertekend waarna men met het gebied aan de slag kon. In 2014 is de Aldi gerealiseerd. De verontreinigde grond onder het siloterrein is afgedekt met een doek en de bouw van Silo Winterswijk is nu gestart. Aan de andere kant (voormalige Welkoopterrein) van de Aldi komen in de toekomst nog negen patiowoningen/bungalows in hout (circulaire bouw).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant