Daan de Leeuw (rechts) bespreekt met een cursist een stoel gemaakt van vers hout. Foto: PR
Daan de Leeuw (rechts) bespreekt met een cursist een stoel gemaakt van vers hout. Foto: PR

Lichtenvoordse Daan de Leeuw genomineerd voor 'Pionier op het platteland'

HILVERSUM/LICHTENVOORDE/WINTERSWIJK - VPRO Tegenlicht zocht de afgelopen weken pioniers op het platteland. Mensen die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst. Welke vernieuwers buiten de stad kunnen anderen inspireren met hun radicale, maar realiseerbare ideeën over wonen, mobiliteit, natuurbeleving, voedsel, recreatie, spiritualiteit en zorg? Een van de genomineerde pioniers is de Lichtenvoordse Daan de Leeuw.

Daan is de oprichter van The Green Circle, een collectief van (inter)nationaal toonaangevende top-ambachtsmannen en -vrouwen die in deze tijd waarin er steeds meer gebrek komt aan goede vakmensen samen het ambacht van nù een podium willen bieden. Door middel van het geven van workshops, het organiseren van Hét Festival der Ambachten en OERKRACHT een actieve vakantie week waar men door middel van een ambacht, technieken, materiaal én jezelf beter leert kennen. Ambacht is dé toekomst, maar dan op een andere manier.

Volwassenen en kinderen worden uitgedaagd kennis te maken met verschillende ambachtelijke technieken. Een proces dat beduidend meer oplevert dan alleen een eigengemaakt gebruiksvoorwerp. Daan vertelt: "Iedereen werkt, maar waar vindt men tevredenheid in het werk? Als mensen iets doen met hun lichaam, geest en handen dan ontstaat er iets moois. Op onze plek op landgoed de Zonnebloem in de Brinkheurne, midden in de natuur zonder elektriciteit en zonder laptop, gaan cursisten onder begeleiding van échte ambachtslieden met de materialen aan het werk. En dan komen ze tot de ontdekking van goh, wat is dit bijzonder. Ik heb veel geleerd, gedaan en beleefd. Maar de ervaring neem ik mee. Die nemen ze nooit meer van me af."

Stemmen via https://pioniers.op.vpro.nl/ kan nog tot vrijdag 17 mei waarna op zaterdag 25 mei de vijf finalisten hun idee aan de vakjury en het publiek mogen presenteren tijdens de speciale Meet Up in De DRU Cultuurfabriek in Ulft.

Meer berichten