Benjamin Kuijpers en Luuk Nengerman staan op het punt ‘Chasing Cars’ van Snow Patrol voor een patiënt op de intensive care: “Als je het mooi vindt, doe je dan je ogen dicht? Dan weten we dat je ervan geniet.” Foto: Peter Kortleve
Benjamin Kuijpers en Luuk Nengerman staan op het punt ‘Chasing Cars’ van Snow Patrol voor een patiënt op de intensive care: “Als je het mooi vindt, doe je dan je ogen dicht? Dan weten we dat je ervan geniet.” Foto: Peter Kortleve

Stichting Bedside Buskers brengt muziek aan ziekenhuisbed

Algemeen

WINTERSWIJK - Drie jaar na de allereerste, muzikale ronde is vrijwilligersorganisatie Bedside Buskers enorm gegroeid. Eén keer in de maand spelen uiteenlopende, ervaren muzikanten aan bed van ziekenhuispatiënten in Deventer, Zwolle, Zutphen, Winterswijk, Almere en sinds kort ook in Nijmegen, Arnhem, Enschede en Leeuwarden. Dat is fantastisch nieuws voor zo'n mooi initiatief, maar het zorgt er ook voor dat er steeds meer bij komt kijken voor de organisatie. Hoog tijd dus om een stichting in het leven te roepen.

In januari 2016 werd een pilot gestart in het Deventer Ziekenhuis. Initiatiefnemer Peter Kortleve, in het dagelijks leven zelfstandig grafisch ontwerper, had het idee geopperd nadat hij erover had gehoord tijdens een concert van Amerikaanse singer-songwriter Amos Lee in Paradiso. Lee vertelde over 'Musicians On Call', een Amerikaanse vrijwilligersorganisatie die muzikanten laat spelen in ziekenhuizen.
Patiënten verkeren in een vervelende situatie, bevinden zich niet in hun eigen, vertrouwde omgeving en kunnen niet weg voor bijvoorbeeld een concert. Live-muziek en het sociale contact met muzikanten is een zeer aangename en welkome onderbreking en afleiding. Kortleve: "Het brengt voor iedereen veel teweeg. Het verschilt per kamer. Zelfs per patiënt. Er word gelachen, gezongen, gedanst maar zeker ook gehuild. Het is emotioneel, maar met een grote glimlach."

Met goedkeuring van Musicians On Call haalde Kortleve het concept naar Nederland onder de naam Bedside Buskers. Nadat Robert Willemsen van artiestenbureau LiveGigs erbij kwam, werd het mogelijk om in Deventer elke maand een artiest in te plannen. "Niet alleen patiënten genieten ervan", aldus Willemsen, "ook het bezoek, het personeel én de muzikanten zijn vol lof. Dat zijn heel wat win-win situaties per keer."

Ondermeer door het olievlek-effect van social media, het warme enthousiasme onder muzikanten en de aandacht van regionale en landelijke media groeit Bedside Buskers flink en is de organisatie dankzij de vrijwillige inzet van lokale teams nu actief in negen ziekenhuizen. Een nagenoeg natuurlijke groei in korte tijd die helemaal aansluit bij de ambities van Kortleve en Willemsen. Een beoogd doel is om dit voor patiënten in elke stad in Nederland, waar een ziekenhuis staat, te kunnen doen.

"We doen dit naast ons dagelijks werk. Het brengt de nodige inspanning en kosten met zich mee. Op zich nog geen probleem, maar door de aanhoudende groei komt er steeds meer bij kijken, meer dan we vol kunnen houden. Bovendien willen we graag de mogelijkheid hebben om Bedside Buskers te ontplooien", vertelt Kortleve. Zodoende is er eind 2018 een stichting opgericht en zijn alle belangrijke zaken zoals statuten, een bankrekening en een ANBI-status geregeld. En kunnen ze nu donaties ontvangen. Willemsen: "We maakten wel eens mee dat patiënten hun portemonnee tevoorschijn haalden. Daar konden we eerder niks mee. Nu wel. En dat is zeer welkom met alle ambities die we hebben."

Eén van die ambities is om voor de ziekenhuizen elektrische piano's met ingebouwde luidsprekers aan te schaffen. Een akoestische gitaar is makkelijk mee te nemen, maar een piano is toch een ander verhaal. Met een verrijdbare butler tray en een verlengsnoer lukt het om ook toetsenisten van kamer naar kamer te laten gaan. "Het is echt geweldig wat we tijdens de rondes meemaken. Het is lastig om te beschrijven; je moet erbij zijn om écht te ondervinden wat het effect is. De artiesten zijn in ieder geval van grote betekenis", laat Kortleve weten.

Wilt u meer weten over het ontroerende vrijwilligerswerk van Bedside Buskers, dan kunt u kijken op hun website of hun werk volgen op Facebook en Instagram.


www.bedsidebuskers.nl
www.facebook.com/bedsidebuskers / www.instagram.com/bedsidebuskers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant