Raph Schouten en Manon van Gaal in het theater. Foto: Rob Weeber
Raph Schouten en Manon van Gaal in het theater. Foto: Rob Weeber

Midzomernacht wordt in de openlucht gevierd in Eibergen

Algemeen

EIBERGEN - Het is de langste dag, ofwel de kortste nacht en tevens het begin van de zomer. De programmering van Openluchttheater in Eibergen is dan al in volle gang, maar tijdens deze avond wordt een bijzonder festival gepresenteerd, het Midzomernacht Festival. Het festival is een coproductie van het openluchttheater en muziekvereniging Excelsior uit Eibergen. Zij begeleidt die avond in drie muziekblokken de artiesten Katell Chevalier, Ellen Tackenkamp en Jochem Smit. Bovendien zijn op het chill-grasveldje bij de tribunes enkele semi-akoestische optredens van singer-songwriters en treedt een deejay op.

Door Rob Weeber

Aan tafel zitten Manon van Gaal en Raph Schouten, verantwoordelijk voor Programmering respectievelijk PR en Algemene Zaken bij het theater. Volgens Manon belooft het een 'speciale avond te worden, waar mensen in een festival-achtige setting van mooie muziek kunnen genieten'. "Het festival is een coproductie waarbij het openluchttheater assisteert bij de programmering en diverse diensten. Naast Excelsior hebben we een interessante mix van goede artiesten weten vast te leggen. Katell Chevalier is een Frans-Nederlandse chansonnière en bekend van haar vertolking in 2016 van het lied 'Formidable' bij The Voice of Holland. De uit Berkelland afkomstige Ellen Tackenkamp speelt onder meer het nummer 'Fragile' van Sting op haar gitaar, begeleid door Excelsior. Jochem Smit is de winnaar van aanstormend talent Musical Awards 2019. Hij zingt onder meer een nummer van Boudewijn de Groot en Ramses Shaffy. De programmering van het openluchttheater kost veel tijd. Wij zijn een 100 procent vrijwilligersorganisatie zonder subsidies. Het is daarom een voordeel dat ik ook professioneel in de theater- en festivalbranche werk. Op die manier blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Naast de gevestigde namen boeken we artiesten die nu nog niet bekend zijn, maar wel de potentie hebben dit te worden. Ook proberen we talent uit eigen streek podiumervaring te laten opdoen.''

Vrijwilligersorganisatie
Sinds de doorstart in 2009 is het openluchttheater een weg ingeslagen die zeer succesvol is. Ieder jaar weer slaagt het theater erin om publiekstrekkers naar Eibergen te halen, zoals 10CC, Bløf en Dire Straits. De inmiddels 2900 donateurs, afkomstig uit de hele regio, dragen het theater een warm hart toe. In ruil daarvoor krijgen ze voorrang bij de ticketverkoop. Naast de kwaliteit van het evenement is de intimiteit en sfeer in het theater een belangrijk punt. Het theater heeft een capaciteit van 1.650 bezoekers, maar kan door middel van schermen verkleind worden. Voor deze zomer staan dertien eigen producties op de agenda. Daarnaast kunnen non-profit organisaties tegen een kleine vergoeding gebruik maken van de accommodatie en zo profiteren van de 'raad en daad' en de knowhow van het openluchttheater. "Wij geven tips en advies, putten uit ons eigen netwerk en stellen voorzieningen als kassawagen, overkapping en bar ter beschikking'', aldus Raph Schouten. Hij wijst tenslotte nog op de spin-off functie van het openluchttheater. ''Het publiek is divers en komt soms van ver. Ook de middenstand spint er garen bij. Bezoekers gaan vooraf in het dorp eten. Enkele bed- en breakfast-accommodaties bieden zelfs een haal- en brengservice aan.''

Voor dit seizoen zijn nog kaarten beschikbaar voor onder meer de jeugdvoorstellingen op 16 en 30 juni, het concert van de Nederlandse, aanstormende band HAEVN op 29 juni en de bijzondere natuurfilm WAD op 31 augustus. Synchroon met de filmbeelden zal de filmmuziek live gespeeld worden door het Noordpool Orkest uit Noord-Nederland.

Een online ticket voor het Midzomernacht Festival kost in de voorverkoop 10 euro en aan de kassa 12,50 euro. Alle info over online tickets en programma is te vinden op de website.

www. openluchttheatereibergen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant