Afbeelding

Hoe gaan we naar een energieneutraal Winterswijk?

Algemeen

Op dit moment wordt door een (niet-regionale) projectontwikkelaar gewerkt aan plannen om een zonnepark van 7 ha te realiseren op de es van Landgoed Batenborgh, ook bekend als het Arresveld / fietspad naar het Rommelgebergte. Het is een van de eerste plannen die worden getoetst aan het in december 2018 unaniem door de gemeenteraad vastgestelde beleidskader zonneparken en zonnevelden. Over de uitvoering van het beleidskader is bij omwonenden van het Arresveld grote zorg ontstaan.
De landgoedeigenaar zegt over dit gebied: 'Deze es is karakteristiek voor het essenlandschap in de Achterhoek'. Het beleidskader omschrijft essen en esranden expliciet als bijzonder kwetsbare landschapselementen. Er lijkt bij de gemeente veel druk te liggen om hier tot een positief besluit te komen, hoewel het beleidskader dit gebied onder 'Nee, tenzij' schaart. Nu stuit een zonnepark, waar dan ook, vrijwel altijd op bezwaren. De omwonenden van Arresveld zeggen: 'Als het moet, moet het'. Zij verwachten wel dat de gemeente haar rekenwerk naar behoren doet om tot een energieneutraal Winterswijk te komen. Bij een aantal gemeenteraadsfracties leeft het idee dat wij 120 hectare zonnepark nodig hebben om energieneutraal te zijn. Maar in juni 2017 heeft de raad besloten dat wij op zee opgewekte energie mogen meetellen in onze doelstelling. In het ontwerp-klimaatakkoord van maart dit jaar is vastgesteld hoeveel energie van zee opgewekt gaat worden. Op basis daarvan resteert nog 35 hectare zonnepark voor Winterswijk. Met goed rekenwerk kan waardevol landschap gespaard worden.
Dat het draagvlak voor het zonnepark op het Arresveld ontbreekt, heeft mede te maken met de opstelling van de projectontwikkelaar. Veel omwonenden zijn niet van begin af aan geïnformeerd en hebben zelf moeten ontdekken welke plannen er liggen. De contacten met de projectontwikkelaar worden vaak als misleidend en intimiderend ervaren. 'Het is slikken of stikken.' De ontwikkelaar stelt op voorhand 'dat het zonnepark er toch wel komt'. Hoezo sociale inpassing, meerwaarde, participatie? (Dat laatste gebeurt waarschijnlijk o.a. via een crowdfunding-platform, maar de details worden pas ingevuld nadat de toestemming voor het zonnepark er is. Twee directeuren van het beoogde crowdfunding-platform zijn eind december 2018 beboet door de AFM.)
Als ik zie wat er op Facebook verschijnt, lijkt de projectontwikkelaar sommige raadsleden ervan overtuigd te hebben dat de es onaangeroerd blijft. Onaangeroerd? Met de plaatsing van 26.000 zonnepanelen die er de komende 25 jaar 'te gast zijn'? Maar dat vindt men geen probleem, want "Door middel van natuurlijke omlijsting van het veld zal het zonnepark voor omwonenden en passanten niet zichtbaar zijn." (We praten dan over een twee meter hoog hek, al dan niet voorzien van groen. Omwonenden kunnen meepraten over hoe de afzetting wordt vormgegeven.)
Het geplande zonnepark langs de Rondweg (tegenover City Wonen) laat zien dat er ook anders mee omgegaan kan worden. Een redelijke sociale inpassing van zonneparken is gewenst en wel degelijk mogelijk, maar dan dienen de burgers wel beschermd te worden tegen dreigend en onaangenaam gedrag van projectontwikkelaars.
Bij het project Arresveld hebben omwonenden sterk de indruk dat het beleidskader tot over de grenzen wordt opgerekt, opdat toch begonnen kan worden op een locatie die expliciet wordt omschreven als een bijzonder kwetsbaar landschapselement. Zullen er meer van dit soort projecten volgen?
Om de gemeente te vragen waardevol landschap niet in een te vroeg stadium op te geven, is een petitie gestart. Vindt u ook dat de gemeente éérst naar daadwerkelijke noodzaak en alternatieven moet kijken, teken dan de petitie op https://mooiarresveld.petities.nl.

Ir. Arjan van Unnik

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant