Marathon voor paard en koetsier. Foto: Emile Talen
Marathon voor paard en koetsier. Foto: Emile Talen

Kottense Koetsenkearls houden marathon voor paard en koetsier

Algemeen

Voltigeteam Aalbrinkhoeve geeft demonstratie

KOTTEN - Op zondag 12 mei wordt de jaarlijkse marathon voor paard en koetsier gehouden door de Kottense Koetsenkearls. De marathon wordt gehouden op het terrein van de stichting 'Ruiter en Koetsier' aan de Vosseveldseweg in Kotten. De eerste deelnemers starten om 10.00 uur met het 'kegelparcours'.

Bij een marathon voor aanspanningen gaat het erom om met paarden/pony's en een koets een tweetal parcoursen af te leggen. Het eerste parcours is een soort warming-up voor de paarden, het bestaat uit een stap- en een draftraject, deze worden gereden op kleine verharde weggetjes en zandpaden in de omgeving van het wedstrijdterrein. Bij het tweede deel van de marathon hebben de paarden zich warmgelopen en gaat het erom om zo snel mogelijk met de aanspanning door een aantal hindernissen te rijden, deze hindernissen staan deels in een weiland en deels in het bos. Het nemen van het hindernissenparcours vraagt veel stuurmanskunst van de koetsier en alle inzet en concentratie van de paarden Het traject bestaat uit een vijftal hindernissen waarvan de waterhindernis in het bos het meest spectaculair is.

De deelnemers hebben verschillende niveaus, daarom worden ze verdeeld over meerdere wedstrijdklassen, dit zorgt er voor dat de prestaties van de deelnemers worden beoordeeld met aanspanningen van hetzelfde niveau.

Om 13.30 uur wordt er een demonstratie 'voltige' gegeven. Het demonstratieteam van De Aalbrinkhoeve zal dan laten zien hoe je allerlei gymnastische oefeningen op een paard kunt doen terwijl het paard galoppeert.

De toegang voor het publiek is ook dit jaar weer gratis.

Foto: Yvet Toebes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant