Jo en Henk Pleiter-Obbink. Foto: Lydia ter Welle
Jo en Henk Pleiter-Obbink. Foto: Lydia ter Welle

Henk en Jo Pleiter vieren briljanten huwelijksfeest

Algemeen

CORLE – Op dinsdag 14 mei is het 65 jaar geleden dat Henk (88) en Jo (90) Pleiter-Obbink in het huwelijk traden. Dat wordt gevierd met een gezellige bijeenkomst voor familie, vrienden en buren bij De Schoppe in Miste.

Door Lydia ter Welle

Henk Pleiter is geboren en getogen aan de Maneschijnweg, net 'over de grens' in Vragender, op het boerenbedrijf van zijn ouders, waar hij en Jo samen ook vele jaren hebben geboerd. Zijn vrouw Jo is geboren en getogen in de Aaltense Heurne. Het echtpaar is altijd veel meer gericht geweest op Corle dan op Vragender, en woont nu ook in Corle, op Chrisjon, naast dochter Janny en haar gezin, aan de Corleseweg 53.
Henk weet nog precies waar hij zijn Jo leerde kennen: bij een uitvoering van gymvereniging Achilles in het feestgebouw in Aalten. Zelf ook enthousiast sporter, en vele jaren actief lid van de Corlese Gymnastiekvereniging, vertelt hij: "Op eerste paasdag in 1949 was het. Achilles had een uitvoering, en dan kregen 'zusterverenigingen' ook altijd een uitnodiging. Daar gingen we graag naar toe, want het interesseerde ons omdat het onze sport was, én het was leuk want er was meestal dansen na! En och, vroeger hadden we niet zoveel 'te gaon' dus als je de kans kreeg, dan deed je dat graag!"

Jo was lid van Achilles en deed mee aan de uitvoering. "En ze kwam ok nog 's van de boer! Dat passen mooi", aldus haar echtgenoot lachend. Dat leidde in 1954 tot het huwelijk, waaruit drie kinderen werden geboren: twee meisjes en een jongen. Inmiddels heeft het echtpaar ook al zeven kleinkinderen. "Mooi verdeeld: vier jongens en drie meisjes. En helemaal leuk: ook al twee achterkleinkinderen!", meldt Henk met gepaste trots. Zijn vrouw geniet ook van de klein- en achterkleinkinderen, maar, zo vertelt ze: "Ik kan 't allemaole neet meer zo good onthollen as Henk dat kan. Hee wet alles precies!" Met genoegen bezoekt ze twee dagen per week het Panovenhuusken in Meddo, waar ze geniet van de contacten met de andere dames ('D'r bunt ok wal mansleu, maor dee zit altijd apart') die de dagbesteding bezoeken. In de eerste decennia van haar huwelijk met Henk was Jo – behalve voor het huishouden en het gezin – verantwoordelijk voor het kleinvee op het boerenbedrijf. "Zo'n 150 kalveren, daar ging het om. Die taak moest ik echt goed inplannen want dat was een behoorlijke klus. Wel mooi om te doen hoor", vertelt ze. In haar vrije tijd was Jo lid van het zangkoor in Corle, en – natuurlijk - ook van de gymvereniging in Corle. Tot op hoge leeftijd ging ze nog naar de MeerBewegeVoorOuderen-groep, die later overging tot een gezellig clubje dames dat met regelmaat bij elkaar op de koffie ging.
Haar man Henk hield zich – naast het boerenbedrijf – ook bezig met gymnastiek, atletiek, volleybal en kaarten in Corle. "Ongeveer op mijn veertigste ging ik minder aan actieve sport doen. In die jaren kwamen er steeds meer bestuursfuncties op mijn weg. Wel veelal gerelateerd aan de agrarische sector, zoals voorzitter bij de Gelderse Mij van Landbouw afdeling Lichtenvoorde. Maar ook lid van de stichting Marke Vragenderveen en het dagelijks bestuur van het Waterschap. En ik ben nauw betrokken geweest bij de ruilverkaveling. Een heel groot en bewerkelijk project, dat zo'n 25 jaar in beslag nam voor het was afgerond. Ik ben vele jaren voorzitter geweest van de ruilverkaveling Winterswijk-West en van de werkgroep die dat heeft begeleid. Een ingewikkeld maar zeer leerzaam proces!", aldus de actieve bruidegom, die zich nog steeds graag bezighoudt met kaarten en bowlen.
Op dinsdag 14 mei is de dag van het 65-jarig huwelijk. Het bruidspaar kijkt er naar uit. "Het wordt vast een gezellige dag. En we hebben ook al bericht gehad dat de burgemeester de dag ervoor even langs komt om ons te feliciteren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant