Het productieteam van de musical Noach. vlnr: Wim Ruessink, Angelique Zweerink, Jeanine Vreeman, Susan te Paske, Ezra te Paske. Freerk Hovinga, Esther Sonderen en Simone ter Haar missen op deze foto. Foto: Leander Grooten
Het productieteam van de musical Noach. vlnr: Wim Ruessink, Angelique Zweerink, Jeanine Vreeman, Susan te Paske, Ezra te Paske. Freerk Hovinga, Esther Sonderen en Simone ter Haar missen op deze foto. Foto: Leander Grooten

Musical Noach: heel Winterswijk doet mee

Algemeen

WINTERSWIJK – De geschiedenis van de musical Noach kent meerdere lagen. In oktober 2019 komt daar een dimensie bij met de opvoering in de Zonnebrinkkerk in Winterswijk. Hoewel het Bijbelse verhaal in een kerk wordt opgevoerd, benadrukt de organisatie dat iedereen meedoet. Een musical van en voor de burgers van Winterswijk. En ze zoeken de mensen nu bij elkaar.

Door Leander Grooten

De muzikanten Wim Ruessink en Johan Klein Nibbelink zijn beiden verbonden aan de Protestante Gemeente Winterswijk, de één als cantor-organist, de ander als pop-cantor. Zij werden gevraagd of zij een musical konden vinden om op te voeren met de hele gemeente, van jong tot oud. Het duo besloot zelf een musical te schrijven, vanuit twee verschillende muzikale vertrekpunten.

De boot in
Eén en van de initiatiefnemers is Susan te Paske. In de jaren tachtig was zij lid van een jongerenkoor uit Bredevoort dat Wim Ruessink dirigeerde. Johan Klein Nibbelink was daar gitarist. "In 1986 schreven wij een cantate over het verhaal van Noach, we voerden dat op met een band," aldus Wim. Anno 2019 is juist dat een bouwsteen van het script geworden van de musical. Susan: "Ik kon me niet voorstellen dat ik de muziekstukken van 33 jaar geleden, op deze manier nog eens terug zou horen.

Johan Klein Nibbelink schreef een tijdje later een kindermusical genaamd 'De boot in', ook over het oudtestamentische verhaal over de man die in opdracht van God een boot ging bouwen terwijl er jaren van droogte waren geweest.
De twee muzikanten verbinden beide producties nu in wat de musical Noach gaat worden.

Het verhaal
Noach is een bekende vertelling. Is het niet van de Bijbel, dan wel van de komische film Evan Almighty, waarin een politicus de opdracht van God (Morgan Freeman) krijgt een boot te bouwen. Of van het epische drama uit 2014 met o.a. Russel Crowe in de hoofdrol.

Noach is een man die met zijn vrouw woont in het land dat God zijn volk gaf. God ziet dat zijn volk er niet goed mee omgaat en besluit alles weg te vagen met een zondvloed. Noach krijgt de opdracht een boot te bouwen waarin van elk dier een mannetje en een vrouwtje mee kunnen. Hiermee sticht hij een nieuwe aarde. Johan Klein Nibbelink fantaseert: "Stel je eens voor hoe het in die ark is geweest, met zoveel dieren, maanden achtereen zonder naar buiten te kunnen. In de Bijbel is daar geen beschrijving van te vinden, maar wij wagen ons eraan hier woord en beeld aan te geven."

Slim, Ollie en het tijgertje
De immense reeks dieren die acte de présence gaan geven in de musical in oktober, worden voorgegaan door een slang, olifant en een tijger. Johan: "De slang, Slim, is sluw. Hij is voor de Bijbelkenners een directe link met het verhaal van Adam en Eva. Ollie de Olifant is bedachtzaam en heeft een grote kennis." En dan is daar de tijger, die rondspringt en dartelt, zoals Tiegetje uit Winnie de Poeh. "Maar," aldus Johan," hij is niet alleen grappig, hij is ook gevoelig en spreekt de mensen daarom aan."
De kinderen vervullen de dierenrollen, volwassenen zijn nodig voor Noach en zijn familie. "En we hebben een goede stem nodig voor de rol van 'De Alwetende', die komt niet in beeld als acteur."

Muziek
Naast acteurs, gaan Wim en Johan werken met een live band. "Dat wordt een basisband van drums, gitaar, toetsen en bas met een groep blazers." De muziekstijl is gevarieerd: klassiek, pop, jazz, blues, maar ook disco en funk. Ook in de band maakt het niet uit of je wel of geen binding met de kerk hebt.

Werving
Een musical bestaat niet alleen uit muzikanten en acteurs. Voor en achter de schermen, in de voorbereiding en op de dag zelf, kom je snel handen tekort. Susan: "Handige mensen voor de decorploeg, de catering, de planning en de veiligheid, geef je op." Wim voegt toe: "Maar ook zangers, acteurs, figuranten, muzikanten uit alle hoeken en gaten van Winterswijk. Het is absoluut geen kindermusical, jong en oud doet mee." Op 5 mei om 11:30 uur kunnen geïnteresseerden zich aansluiten bij het eerstvolgende repetitiemoment in de Zonnebrinkkerk.

Hij voegt er grappend aan toe: "Ik zou het eigenlijk ook geen familiemusical willen noemen, maar een 'heel-Winterswijkmusical'".

Opgave en info: 5 mei, 11:30 uur Zonnebrinkkerk, noachdemusical@gmail.com. Uitvoering: 6 oktober 2019

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant