Van links naar rechts: Heike, Jenny en Peter, zittend Valerie. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Heike, Jenny en Peter, zittend Valerie. Foto: Verona Westera

Halve eeuw 't Spek-Ende

Algemeen

Receptie vanwege vijftigjarig bestaan

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Vijftig jaar bestaat 't Spek-Ende. Dat wordt gevierd met een receptie voor iedereen die het Restaurant-Eetcafé en de eigenaren een warm hart toedraagt. Belangstellenden zijn welkom van 15.00 tot 17.30 uur. 's Avonds is er een feest voor genodigden.

In 1969 startte Jenny Vosseberg samen met haar man een horecagelegenheid aan de Misterstraat, op de plek waar nu café De Stam is gevestigd. Maar in 1992 verkasten ze naar de overkant waar op dit moment 't Spek-Ende nog steeds te vinden is. "Door allerlei geluidsregeltjes mocht er geen dj meer draaien", vertelt Jenny. "Een discotheek zonder dj is als een kerk zonder dominee. Daarom besloten we een café/eetcafé aan de overkant te beginnen", legt ze uit. Jenny was als barvrouw een vertrouwd gezicht waarbij menigeen zijn of haar hart uit heeft gestort. "Ook nu nog ben ik een voor velen een vertrouwenspersoon", lacht Jenny, die inmiddels meer 'achter de coulissen' mee helpt.

Zoon Peter Schaap en zijn partner Heike Wubbels runnen samen met hun medewerkers het bedrijf. In de loop der jaren is er veel veranderd bij 't Spek-Ende. Op dit moment is 't Spek-Ende meer gericht op het restaurantgedeelte en minder op het café, hoewel iedereen nog terecht kan voor diverse (speciaal) biertjes in het gezellige café. "Dat is een bewuste keuze", legt Jenny uit. "Het is zo zwaar om in een café tot 's avonds laat te werken en de volgende dag weer vroeg op om aan de slag te gaan in de keuken voor het restaurant. Dus af en toe zakken we hier nog tot laat door in het café, maar dat is veel minder dan vroeger."

Zo'n 15 jaar geleden is het restaurant gedeelte gerealiseerd, daarna is het achterste eetgedeelte, 't Achter-Ende, volledig vernieuwd en ook het terras aan de achterzijde is in 2011 onder handen genomen en overkapt. Het pand is sfeervol ingericht, met passende art nouveau muurschilderingen in het restaurant en een modern-romantische uitstraling in 't Achter-Ende.

Italiaanse keuken
Niet alleen het pand heeft veranderingen ondergaan, ook de keuken is telkens weer vernieuwend. "We zijn gestart met een mooie Franse keuken", vertelt Peter. Hij is verantwoordelijke voor de kaart en de keuken. "We waren toen trendsetters met onze vernieuwende recepten", legt de kok uit. "Toen er in meerder eetgelegenheden in Winterswijk de Franse keuken gepresenteerd werd, besloten we de Italiaanse keuken hier te introduceren", legt Peter uit. "Het begon eigenlijk doordat ik regelmatig iets Italiaans, zoals pizza voor onze medewerkers zelf maakte. Gasten aan de bar wilden dat ook wel proberen. Van het een kwam het ander." Peter besloot om het meteen goed aan te pakken. "We hebben vrienden in Italië die ook een restaurant hebben. Zij hebben mij hun grootmoeders recepten toevertrouwd", lacht de Winterswijker. "Daar heb ik een eigen draai aangegeven om er een uniek recept van te maken." Daarnaast maakte de familie ook tripjes naar Italië om daar de gerechten te proeven. "Met een oud-medewerkster die in Milaan woont, zijn we in de beste restaurants geweest. Het 'Monaco van Italië' noemen ze het daar. Zo heb ik weer nieuwe ideeën opgedaan."

Wie benieuwd is geworden kan zelf de specialiteiten komen proeven of een drankje gebruiken op het terras of in het café. "Belangrijk vinden we wel dat er voor iedereen iets op de kaart staat", aldus Heike. "We worden geroemd om de carpaccio en onder andere de tomatensoep, maar het is juist onze diversiteit aan gerechten dat 't Spek-Ende bijzonder maakt. Er is voor iedereen wel iets. Van pizza, tot zelfgemaakte pasta, tot zeetong."

De volgende generatie dient zich al aan. Valerie (6), dochter van Heike en Peter, weet al wat ze wil als ze groot is: "papa helpen in de keuken."


http://www.spek-ende.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant