De kinderen maken een 'Le Mans' start. Foto: Clemens Bielen
De kinderen maken een 'Le Mans' start. Foto: Clemens Bielen

Spektakel voor Speelgoedbank staat op de 'Rit'

Algemeen

Startschot voor tourrit met motoren op zondag 8 september

WINTERSWIJK- Zaterdag 20 april was het startsein voor de activiteit, die de Speelgoedbank nog meer bekendheid moet gaan geven. Enkele stoer uitziende motorrijders gaven met hun motoren de kinderen alvast een eerste beleving van wat hen te wachten staat op zondag 8 september. Als voorproefje konden ze alvast op de blinkende motoren zitten. De motorrit maakt ook duidelijk dat de Speelgoedbank meer is dan alleen het verstrekken van speelgoed. Activiteiten maken daar ook een belangrijk onderdeel van uit.

Door onze verslaggever

Voorzitter Ingrid Bravenboer had al direct bij de oprichting van de Speelgoedbank in februari 2018 het idee van een motorrit in haar achterhoofd. Kinderen van 8-15 jaar maken dan, gezeten achter op een motor, de tocht van hun leven. Tachtig tot honderd motoren maken deel uit van de rit door de Achterhoek, die is uitgezet door Motorclub Hameland. Motorclub BMC uit Bredevoort is ook van de partij. Vele sponsoren maken de rit mogelijk. Een motorclub uit Amsterdam neemt niet deel aan de tour, maar heeft wel voor shirtjes gezorgd. De tocht over 100 kilometer begint om 11.00 en na een pauze bij de Gulle Smid met pannenkoeken en ranja, worden de kinderen rond 15.00 uur weer terug verwacht. "Het moet een gezellige, onvergetelijke dag worden", benadrukt Ingrid Bravenboer. "We organiseren allerlei activiteiten om te laten zien dat de kinderen erbij horen."
"De Speelgoedbank is bedoeld voor kinderen van ouders met een laag bestedingsbudget. Speelgoed is daarbij heel belangrijk, maar ook het meedoen in de samenleving."

Meer dan alleen speelgoed
"Mensen kunnen om tal van redenen in een financieel lastige situatie terechtkomen", volgens Bravenboer: " Ziekte, baanverlies, scheiding, verkeerde keuzes, door onvoldoende inzicht en kennis, of vluchten uit een oorlogsgebied. Hulp wordt niet alleen geboden aan de kinderen maar ook aan de ouders. Binnen de Speelgoedbank Oost Achterhoek (Sboa) hebben wij ervaren en goed opgeleide (HBO psychosociaal counselors) en adviseurscoaches, die op alle vlakken kunnen bijstaan of doorverwijzen naar het juiste adres voor een probleem, dat bij de ouder(s) leeft. Mede door deze ruimere invulling zal de Speelgoedbank in de toekomst worden ondergebracht in een overkoepelende stichting." De naam Oost-Achterhoek zal ook plaatsmaken voor Achterhoek, want nu komt al meer dan 60 procent van de gezinnen van buiten Winterswijk.
Na een moeizame start – het kost toch even tijd om het vertrouwen te winnen – komen er sinds de verhuizing naar het Wuh-gebouw aan de Torenstraat in november 2018, steeds meer aanvragen binnen uit omliggende gemeentes tot aan Doetinchem toe.
Bij de inschrijving ontvangen de kinderen muntjes, waarmee ze speelgoed kunnen 'kopen'. Via deelname aan activiteiten kunnen ze ook weer muntjes verdienen. Ze leren op deze manier budgetteren.
Bij de deelname aan de motortoertocht hebben kinderen, die ingeschreven staan bij de Speelgoedbank voorrang, maar iedereen is welkom.
Let op: De inschrijving sluit op 1 juni.


Info@speelgoedbankoostachterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant