Een scène uit de film. Foto: Tatum Mangus Annapurna
Een scène uit de film. Foto: Tatum Mangus Annapurna (Foto: )

Filmhuis: 'If Beale Street Could Talk'


WINTERSWIJK - De film If Beale Street Could Talk draait op 7 mei om 18.30 en om 21.00 uur in Filmhuis Winterswijk in Skopein aan de Meddosestraat.

Drie jaar geleden brak regisseur Barry Jenkins definitief door met het weergaloze drieluik Moonlight, een film waarvoor hij beloond werd met een Oscar en tal van andere prijzen. Moonlight was ook in Filmhuis Winterswijk zo'n doorslaand succes dat er zelfs een derde voorstelling nodig was.
Nu is hij terug met If Beale Street Could Talk, opnieuw een gevoelig drama waarin hij volgens de Belgische krant De Morgen het racisme bevecht met een 'bedwelmende schoonheid'. De film is gebaseerd op de gelijknamige spraakmakende roman van schrijver en activist James Baldwin. Het verhaal draait om de onvoorwaardelijke, grenzeloze liefde tussen de 19-jarige winkelbediende Tish en de 22-jarige beeldhouwer Fonny, die samen zijn opgegroeid in Harlem, New York.
De twee zijn zielsgelukkig samen totdat het noodlot toeslaat. Fonny wordt, uit het niets, beschuldigd van verkrachting. Ten onrechte, maar dat zal de racistische blanke agent die hem erbij lapt worst wezen. Tish — inmiddels ook nog eens zwanger — begint aan een moedig gevecht tegen het Amerikaanse rechtssysteem dat ervoor gemaakt lijkt om jonge zwarten in de gevangenis te krijgen én te houden. In haar strijd tegen dit onrecht wordt ze bijgestaan door haar familie en met name door haar moeder (een diep ontroerende rol van Regina King die haar een Oscar opleverde).
If Beale Street Could Talk is een vurige aanklacht tegen onderdrukking en racisme, maar evenzo is de film een schitterende ode aan de liefde en een pleidooi voor warme familiebanden.

Meer berichten