Activiteiten in kader 75 jaar bevrijding in Winterswijk

Gemeente stelt 25.000 euro beschikbaar

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op 31 maart is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor de Winterswijkers. Deze bevrijding zal net als in andere Achterhoekse gemeenten, die in dezelfde tijd werden bevrijd, volgend jaar worden gevierd. Hiervoor is ook een budget beschikbaar. De Provincie Gelderland draagt 500.000 euro bij. Aan de Gelderse gemeenten wordt eenzelfde bijdrage gevraagd. De gemeente Winterswijk stelt hiervoor ruim 25.000 euro ter beschikking. Op 14 mei wordt er een bijeenkomst georganiseerd, waarop mensen en organisaties hun ideeën over activiteiten in het kader van de bevrijding naar voren kunnen brengen.

Bevrijding met Duitsers vieren
De zeven gemeenten van de Regio Achterhoek trekken samen op bij de bevrijdingsactiviteiten. Er komen regionale activiteiten, maar er is ook ruimte voor lokale activiteiten. Ook volgend jaar zou bijvoorbeeld een bevrijdingsconcert bij 't Hilgelo plaats kunnen vinden. Voor Winterswijk is het de bedoeling om de Duitse buren bij de viering van 75 jaar herdenking te betrekken. Wethouder Wim Aalderink verwacht niet dat dit problemen zal opleveren. Hij kent de gevoeligheden ten aanzien van Duitse deelname aan de dodenherdenking op 4 mei. "De vrijheid kunnen we echter heel goed samen vieren." Ook voor vele Duitsers was het einde van de oorlog een enorme bevrijding."

Een monument gespreid over vele gemeenten
Een speciale activiteit waaraan de gemeente Winterswijk zal deelnemen is het Holocaustdocument. Dit wordt een kunstwerk dat in delen geplaatst wordt in de 257 Nederlandse gemeenten, van waaruit Joden zijn afgevoerd naar de vernietigingskampen. Hiervoor stellen burgemeester en wethouders 2000 euro ter beschikking, Het monument is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Om mensen in 2020 te betrekken bij dit deel van het oorlogsverleden wordt een bijzonder monument ontworpen. Winterswijkers kunnen zelf bepalen op welke plek het monument zal worden geplaatst. Het uitgangspunt is dat het een tijdelijk monument is, maar gemeenten zijn vrij om het kunstwerk een vaste bestemming te geven.

Meer berichten