Pomp, brievenbus en ANWB-paddenstoel. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Pomp, brievenbus en ANWB-paddenstoel. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vanaf een bankje

Algemeen

Bij een waterpomp en brievenbus

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Deze week bevind ik me bij een opeenhoping van bankjes. Ik ben op het houten bankje gaan zitten. Vandaar af zie ik een picknickbank staan en aan de overkant van de Meester Brouwerlaan de meest voorkomende variant, het bekende groene ijzeren gemeentebankje. Daarmee houdt het nog niet op, want ik zie ook nog een waterpomp, een ANWB-paddenstoel en een oranje postbus.
Deze plek in de Brinkheurne is in ieder geval geschikt voor grotere fiets- en wandelgezelschappen, die even willen pauzeren. Met enige goede wil kunnen er hier zeker twaalf mensen op een bankje zitten. En met mooi weer is het helemaal niet erg wanneer de jongere mensen uit het gezelschap moeten blijven staan of even in de berm op de steentjes rondom de pomp plaats nemen. De dorst kan er gelest worden door een druk op de knop. De slinger die aan de pomp zit is voor de sier. Aan de dierbare hond is gedacht, want er staat een drinkbak.
Voor vakantiegangers is het een mooie plek, omdat er ook nog een postbus staat. Je kunt tegenwoordig niet meer op zo heel veel plekken in het buitengebied een kaart of brief posten. Om een mooie boodschap aan het thuisfront te schrijven is die picknickbank geschikt. Natuurlijk moet je er wel aan denken om briefpapier, envelop of kaartje en postzegels bij je te hebben. Ik ken vakantiegangers die overal op zijn voorbereid. Toch heb ik het vermoeden dat er niet heel veel in de brievenbus wordt gedeponeerd, ook al is een van de grootste verblijfsrecreatieterreinen van Winterswijk niet ver weg. Papier en schrijven is uit, digitaal groeten is het huidige gebruik.
Zouden bij deze driesprong van Meester Brouwerlaan en Slingeweg veel fiets- en wandelpaden langs komen? Zo'n knooppuntenbord zie ik er niet. Er is wel een ANWB-paddenstoel die enigszins de weg wijst. Maar drie bankjes plaats je toch alleen als er enige aanloop wordt verwacht. Tegenover het bankje waarop ik zit bevindt zich de oude woning van het hoofd van de school in de Brinkheurne. Even verderop ligt de oude school zelf, die al jarenlang in gebruik is als een landbouwmechanisatiebedrijf. Dat ensemble van school en schoolmeesterswoning is ook nog in Corle, Kotten en 't Woold aanwezig, maar hoofden van een school wonen er niet meer.
Meester Brouwer heeft ooit in die woning gewoond, maar over hem heb ik al geschreven toen ik elders langs de Meester Brouwerlaan op een bankje zat. Dat gaan we niet herhalen. In de omgeving van het bankje staat veel bebouwing. Meesterswoning, oude school, boerderij met vele bijgebouwen en dan een camping. Het lijkt wel een straat in een dorp, maar alleen met bebouwing aan één kant. Aan de andere kant staan enkele boerderijen, waarna weer een ander deel van de camping opduikt. Toch wel de tweede kern in deze hoek. De oorspronkelijke kern van de Brinkheurne ligt in de verte, Die was nooit groot, maar breidt zich gestaag uit. Tegenover de plek waar ooit de kippenslachterij van Grijsen stond staan diverse nieuwe woningen. Achter de silo wordt eveneens gebouwd. Wie zegt dat er niets bij de buurtschapskernen mogelijk is? Maar rondom al die bebouwing is hier het kleinschalige landschap met al zijn variatie nog goed zichtbaar.

Rectificatie Bankje bij Peperbus: Ik werd er terecht op gewezen dat het jaartal op het bankje aangeboden door de Winterswijkse Schietbond niet 1952 was, maar 1982, al was die acht wel zeer vervaagd. Toen ik nog eens goed keek, zag ik het. Dat is ook logischer. Het bankje is geplaatst toen de WSB 50 jaar bestond. Daarmee is het nog steeds een van de oudste bankjes in Winterswijk.

Het meestershuis tegenover het bankje. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bankje in de Brinkheurne. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant