Zoals verwacht: extra geld voor het bevrijdingsconcert

Algemeen

Gemeenteraad corrigeert burgemeester en wethouders

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Zoals verwacht heeft de gemeenteraad besloten 10.000 euro extra ter beschikking te stellen voor het bevrijdingsconcert op 5 mei. Vorige week ontstond er commotie omdat burgemeester en wethouders de gevraagde bijdrage niet wilden geven. Daardoor leek het doorgaan van het concert even in gevaar te komen, maar al snel werd duidelijk dat een flinke meerderheid in de gemeenteraad het niet zo ver zou laten komen. De gezamenlijke motie van CDA, Winterswijks Belang (WB), PvdA, VVD en GroenLinks werd aangenomen. D66 Stemde tegen. Voor Winterswijk stemde niet mee, omdat Tom van Beek betrokken is bij de organisatie.

In de toekomst geen gemeentelijke bijdrage meer
Het CDA kondigde vorige week meteen al een motie aan. Ook de coalitie wilde komen met een eigen motie, maar uiteindelijk werd er een gezamenlijk voorstel ingediend en besproken. De oorspronkelijke motie van het CDA bleef na overleg grotendeels in stand. De overweging dat het een blamage zou zijn als het concert niet door zou gaan sneuvelde evenals een opmerking over burgerparticipatie. Besloten is dat de Stichting Bevrijdingsconcert het extra geld krijgt. Tegelijkertijd is er de inspanningsverplichting om het tekort zoveel mogelijk te beperken, zodat niet de complete 10.000 euro hoeft te worden aangesproken. De indieners willen bovendien graag dat het concert een structureel karakter krijgt, maar geven al wel aan dat een sluitende begroting het in de toekomst zal moeten stellen zonder een gemeentelijke bijdrage.

Geen precedentwerking
Loes ten Dolle van D66 stelde vele kritische vragen aan de indieners van de motie. Zij zei enthousiast te zijn over het evenement, maar verbaasde zich over het gemak waarmee 10.000 euro extra wordt toegezegd. Ze was vooral bang voor precedentwerking en waarschuwde dat andere organisatoren van evenementen in de toekomst ook een beroep op de gemeente zullen doen. Henk-Jan Tannemaat (WB) was hier niet bang voor. "Niet alles is hetzelfde. Het bevrijdingsconcert stijgt er bovenuit, ook vanwege de deelname van de Duitse buren. Mensen die dit organiseren hebben een streepje voor." "Het is iets nieuws en unieks", zei Gert-Jan te Gronde (VVD), "Van precedentwerking is geen sprake."

Daken nieuw bedrijventerrein gebruiken voor zonnepanelen
Er werd ook nog een andere motie in de gemeenteraadsvergadering behandeld. De coalitiepartijen stelden B en W voor om met een voorstel te komen om bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen te stimuleren dat ondernemers zonnepanelen op de daken plaatsen. De motie was op een laat tijdstip ingediend. CDA en D66 wilden daarom aanvankelijk de motie niet meteen behandelen, maar toen een meerderheid dat wel wilde stemden zij net als alle andere raadsfracties in met de motie. Volgens indiener Tom Jonker (WB) was de discussie rondom het zonnepark in het Arresveld niet de aanleiding om de motie in te dienen, hoewel Wim Wassink (CDA) wel degelijk die indruk had. De omwonenden die bezwaar maken tegen dat zonnepark suggereerden al eerder om eerst de daken van huizen en bedrijven voor zonne-energie te benutten.

Steigers strandbad moeten worden aangepakt
Opmerkelijk was een korte discussie over het Strandbad. Henk-Jan Tannemaat wees op een rapport van de provincie, waarin is aangeven dat het zwembad pas open mag als onvolkomenheden aan de steigers, die mogelijk een gevaar opleveren voor de badgasten, zijn aangepakt. De gemeente zou dit als eigenaar moeten uitvoeren. Wethouder Schepers bevestigde dat veiligheid voorop staat en dat het Strandbad pas open kan als de steigers zijn verbeterd. Vanwege het mooie weer is het strandbad echter al op Goede Vrijdag geopend voor wie wil zwemmen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant