Foto:

Vrijheid: zo gewoon, maar eigenlijk ook heel bijzonder

WINTERSWIJK - Op 5 mei is het zover: de 'Internationale Viering van de Vrijheid' bij recreatiegebied 't Hilgelo. Een groots concert in festivalsetting dat georganiseerd wordt voor zowel Nederlanders als Duitsers. Gezien de geschiedenis misschien bijzonder, maar de organisatie vond het wel eens tijd om dit taboe te doorbreken.

"We leven hier in Nederland (en Duitsland) gelukkig al lang zonder oorlog. Een goede reden om hier elk jaar even bij stil te staan. Maar hierdoor heeft vrijheid een heel andere betekenis gekregen, bij vrijheid denken we niet direct meer aan oorlog. Onze vrijheid meten we aan andere facetten", aldus een woordvoerder van de organisatie.

Vrijheid in Nederland
'Vrijheid is de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen'. In Nederland is de vrijheid van meningsuiting heel belangrijk. Ook dat men, ongeacht iemands geaardheid, mag leven en trouwen is een vrijheid die niet voor iedereen in de wereld vanzelfsprekend is. Maar vrijheid kan ook in de kleine dingetjes zitten: de vrijheid om op zoek te gaan naar een nieuwe baan als iemand dat zelf wil, de vrijheid om te kopen wat jij wil (uiteraard wat jouw budget toelaat) én voor de organisatie: de vrijheid om een bevrijdingsconcert te organiseren voor zowel Nederlanders als Duitsers.

Vrijheid in Winterswijk
Ook in Winterswijk zullen veel mensen regelmatig een gevoel van vrijheid ervaren. Als zij lekker een rondje rondom het Hilgelo kunnen lopen, de vrije natuur kunnen ervaren in de vele bossen die de gemeente rijk is. De keuze die mensen hier hebben uit vele zonnige terrasjes bij heerlijke restaurants & cafés bij mooi weer, de vrijheid om te kiezen uit het onderwijsaanbod. Kiezen uit een school die bij een kind past.

"We zouden er eigenlijk eens wat vaker bij stil moeten staan: het is niet altijd vanzelfsprekend om in vrijheid te leven, laten we er extra van genieten", aldus de organisatie van het concert. Vier de vrijheid samen op 5 mei.

Meer informatie: www.bevrijdingsconcertwinterswijk.nl

Meer berichten