Van links naar rechts: Leendert Dijkema, Sandra Oldenkotte, Annemarie Dijkema (met hond Bikkel) en Melvin Dijkema. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Leendert Dijkema, Sandra Oldenkotte, Annemarie Dijkema (met hond Bikkel) en Melvin Dijkema. Foto: Verona Westera (Foto: )

Team Oldenkotte zet zich voor SamenLoop voor Hoop

Deelname voor Annemarie en Sandra vanzelfsprekend

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - De familie Oldenkotte neemt op 6/7 juli deel aan de wandelestafette de SamenLoop voor Hoop. De 24-uurs wandeling, waarvan de opbrengt naar KWF Kankerbestrijding gaat, staat symbool voor de strijd tegen kanker. Over die strijd kan de familie helaas maar al te goed meepraten. "Vorig jaar is mijn zus overleden aan kanker, jaren geleden al mijn broer. We waren met vier kinderen en nu nog met twee", vertelt Annemarie Dijkema (meisjesnaam is Oldenkotte). Ook haar man Leendert Dijkema heeft kanker gehad. Hij is genezen. Maar de familie realiseert zich maar al te goed dat onderzoek en medicatie nodig zijn om meer mensenlevens te redden.

"Natuurlijk is onderzoek belangrijk, maar we vinden dat er ook meer moet gebeuren om de kwaliteit van de laatste fase van het leven te verbeteren. Dat is ook heel belangrijk voor de nabestaanden", vindt schoonzus Sandra Oldenkotte. Zij verloor haar man door kanker.

Het was voor Annemarie vanzelfsprekend om zich aan te melden voor de SamenLoop voor Hoop. "Ik zag een affiche en heb me opgegeven", legt ze uit. Voor haar was het ook vanzelfsprekend dat de deelname samen zou zijn met de hele familie. "We hebben van huis uit mee gekregen dat we als familie elkaar moeten koesteren, dat vinden we belangrijk". Zij gooide een oproep op de familie-app en de aanmeldingen stromen binnen, zowel voor het wandelen als voor hulp als vrijwilliger.

"Ik ben dan wel van de koude kant, om het zo te zeggen", lacht Sandra, "maar de familie Oldenkotte is een hechte familie. Voor haar was het ook vanzelfsprekend om zich aan te melden voor de SamenLoop voor hoop . "Ik denk dat er wel moeilijke momenten zijn, het wordt een evenement met een lach en een traan. Bijvoorbeeld tijdens de rondes met de eregasten en tijdens de ceremonie met de kaarsenzakken. Maar het is ook een tocht voor de saamhorigheid. Die emoties mogen best gezien worden." Dat vindt ook Melvin (zoon van Annemarie en Leendert): "Ik denk juist dat het een verbindend evenement kan zijn. Niet alleen voor de familie of de deelnemers, maar voor heel Winterswijk."

Amusement
Leendert en Annemarie hebben zich ook aangemeld als vrijwilligers tijdens het evenement zelf. Zij zorgen er voor dat er ook om de baan van alles te beleven is voor de wandelaars. "Er is muziek, en er is van alles te koop in gezellige kraampjes. Allemaal voor KWF", legt Leendert uit. "Ook tijdens de nachtelijke uren heeft de amusementscommissie nog wat in petto, zodat de lopers ook dan vermaakt worden."

Inmiddels is de familie acties aan het bedenken om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor KWF. Binnenkort komt de hele club bij elkaar om af te stemmen wie wanneer loopt en hoe er zo veel mogelijk geld ( of sponsors ) bijeen gebracht kan worden. Wie mee wil wandelen, al is het maar een half uur, is welkom om zich op te geven en aan te sluiten bij team Oldenkotte.


www.samenloopvoorhoop.nl/winterswijk

Meer berichten