Veilig thuis blijven wonen met slimme sensoren

Algemeen

Gratis deelname aan project 'Leefsamen Winterswijk' voor 125 huishoudens

Winterswijk – Deze maand start het project 'Leefsamen Winterswijk'. Dit project is een initiatief van de gemeente Winterswijk en Leefsamen. Doel van het project is om met slimme sensoren en sociale alarmering de veiligheid van kwetsbare ouderen in huis te vergroten. Voor 125 huishoudens met kwetsbare ouderen in Winterswijk is deelname aan dit project het eerste jaar gratis.

Hoe werkt het?
De woningen van de deelnemende senioren worden uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Rookmelders signaleren bijvoorbeeld een beginnende brand. Raam- en deurcontacten detecteren een mogelijke inbraak. Als er een bepaalde tijd geen beweging in de woning is, bijvoorbeeld door een val, dan registreren bewegingssensoren dit. Via een app worden mantelzorgers bij een alarmering gewaarschuwd. De lokale meldkamer onderneemt actie als de sociale omgeving niet reageert. "Samen met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) zoeken we naar manieren om mensen te helpen langer zelfstandig te blijven wonen. Met het project 'Leefsamen Winterswijk' hopen we dit met elkaar te realiseren", legt burgemeester Joris Bengevoord uit.

Brief en brochure
Ouderen in de gemeente Winterswijk ontvingen een brief en een brochure over deelname aan dit project. De eerste 125 aanmelders ontvangen de sensoren, de installatie en de alarmeringen het eerste jaar gratis. Daarna beslissen zij zelf of ze gebruik blijven maken van deze dienstverlening. Meer informatie is te vinden op www.leefsamen.nl/winterswijk. Op deze website kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor het project 'Leefsamen Winterswijk'.

Positieve reacties
De resultaten bij andere gemeenten die deze dienst al aanbieden, zijn zeer positief. Mensen kunnen op een veilige manier langer thuis wonen. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun huis. De ouderen ervaren de sensoren niet als inbreuk op hun privacy. Ook voelen de deelnemers zich meer verbonden met hun mantelzorger(s) en vinden ze het leuk om actief mee te denken over de doorontwikkeling van het systeem.

Een gerust gevoel
Deelnemende ouderen uit andere gemeenten geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. "Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen", aldus één van de deelnemers. De meeste mensen houden na één gratis jaar het systeem dan ook in huis. Een 83-jarige bewoonster: "Bij mij is een beginnende brand snel ontdekt. Mijn buurman schoot te hulp en heeft erger voorkomen. Zonder die rookmelders had ik het waarschijnlijk niet naverteld."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant