Afbeelding

Doorgaan bevrijdingsconcert onzeker geworden

Algemeen

Laatste gat in de begroting moet gedicht worden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De voorbereidingen voor het bevrijdingsconcert op zondag 5 mei zijn in volle gang. Het moet een grootst concert worden bij en op een drijvend podium op 't Hilgelo. Het evenement is vanuit muziekvereniging Excelsior ontstaan. Voor de organisatie is een aparte stichting opgericht. De begroting is nagenoeg rond, maar er is nog een tekort. Daarom heeft de stichting 15.000 euro aangevraagd bij de gemeente. Burgemeester en wethouders hebben op 9 april besloten 5000 euro ter beschikking te stellen. Voorzitter Danny Oonk had op 10.000 euro meer gehoopt en doet daarom een beroep op B en W en de gemeenteraad om alsnog dat bedrag ter beschikking te stellen. Anders wordt het financieel risico voor de organisatie te groot en komt de vraag op of het wel verantwoord is om het evenement door te laten gaan. Het CDA heeft inmiddels vragen hierover gesteld en gevraagd die met spoed te beantwoorden.

Al veel steun voor het initiatief
Naast slagwerkgroep en harmonieorkest van Excelsior werken ook Euregionaal Jeugdorkest, leerlingen van de basisscholen, diverse koren uit de regio en dansers van het Penta dance departement mee aan het bevrijdingsconcert. De voorbereidingen lopen al een half jaar en iedereen heeft tot nu zeer positief gereageerd op het evenement, waarbij 5000 bezoekers worden verwacht. De entree is zoals bij alle bevrijdingsactiviteiten in Nederland gratis, waardoor alle kosten met subsidies en sponsoring gedekt worden. Diverse fondsen en bedrijven stelden al geld ter beschikking, zodat er al 60.000 binnen is. Maar er is nog iets meer nodig. De burgemeester was van het begin af aan positief over het initiatief. In de raadsvergadering van maart sprak de penningmeester van de stichting, Gerrit te Selle, in en verzocht toen om snel te besluiten over een gemeentelijke bijdrage. De raadsfracties leken te reageren met instemming.

Op meer gehoopt
Voorzitter Danny Oonk had mede daarom op meer gehoopt. Mondeling was er al een toezegging van 5000 euro van de gemeente in december. Hiervoor moest later nog een officiële aanvraag ingediend worden, die bestond uit de vraag om 5000 euro garant te stellen, indien een ander subsidieverzoek zou worden afgewezen, en een verzoek voor 10.000 euro. B en W wil echter geen garantstelling doen, omdat een organisatie zelf verantwoordelijk is voor zijn begroting. Van het andere verzoek is alleen het oorspronkelijk toegezegde bedrag toegewezen. Oonk steekt ook de hand in eigen boezem. Hij weet dat het eerder formeel aangevraagd had moeten worden. "Misschien zijn we iets te naïef geweest." Het vertrouwen dat het goed zou komen was groot en hij vindt dat er in half jaar veel gerealiseerd is om een voor Winterswijk bijzonder evenement te realiseren.

CDA vraagt om heroverweging
Nadat het B en W-besluit aan de stichting Bevrijdingsconcert was bekend gemaakt is Oonk onmiddellijk in actie gekomen. Hij heeft met alle fractievoorzitters gesproken en dat heeft er toe geleid dat Wim Wassink van het CDA vragen heeft gesteld aan B en W en heeft verzocht die met spoed te beantwoorden. Wassink zegt het scherper dan Oonk wil doen. "Zonder de gevraagde bijdrage moet het bevrijdingsconcert worden geannuleerd. Dit betekent vele teleurgestelde Duitse en Nederlandse kinderen die voor niets hebben gerepeteerd en ruim honderd teleurgestelde vrijwilligers. En daarnaast de vele duizenden teleurgestelde gasten. Tevens blijft de stichting met een schuld zitten." Het CDA vindt dat er verwachtingen zijn gewekt en dringt aan op een heroverweging. De gemeenteraad zou ook in de raadsvergadering van donderdag 18 april een motie hierover kunnen bespreken. Maar Danny Oonk vindt dat eigenlijk al te laat. Hij hoopt er op dat er al eerder een andere beslissing genomen kan worden. "We hebben al heel kritisch naar onze begroting gekeken of het goedkoper kan, maar iets als de tribune voor 500 personen willen we liever niet schrappen." Aan de beantwoording van de vragen van het CDA wordt inmiddels gewerkt. Later deze week zal duidelijk worden of B en W bereid is om een ander besluit te nemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant