Het kernteam van Nacht naar Licht. Zittend: Christiaan Sonderen Margriet Nauta, Staand van links naar rechts: Freerk Hovinga, Wim Ruessink, Joke Droppers en Netty Klomp
Het kernteam van Nacht naar Licht. Zittend: Christiaan Sonderen Margriet Nauta, Staand van links naar rechts: Freerk Hovinga, Wim Ruessink, Joke Droppers en Netty Klomp

Derde Nacht naar Licht: Anders?! en toch bekend

Algemeen

WINTERSWIJK – De nacht wakker doorbrengen heeft iets magisch. Het leidt tot een intieme sfeer waarin ervaringen gedeeld worden. Zo is de ervaring in de Nacht naar Licht, die dit jaar voor het derde opeenvolgende jaar vlak voor eerste paasdag wordt gehouden door de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW).

Door Leander Grooten

Van oudsher is voor christenen de nacht voordat het paasfeest start, een nacht van bezinning en ontmoeting tussen de dood en de wederopstanding van Jezus. Daarmee zit de nacht tussen melancholie, hoop en blijdschap. Het evenement Nacht naar Licht biedt een divers programma waaruit bezoekers een keuze maken, passend bij hun gemoedstoestand.

Wegens succes geprolongeerd
Initiatiefnemer Wim Ruessink bracht enkele jaren terug in herinnering dat de 'Paaswake' al in vroeg-christelijke kerken werd gehouden en daarmee in een rijke traditie staat. "Daarvan is alleen een kerkdienst laat op de zaterdagavond overgebleven." In 2017 bracht hij de wake weer in praktijk, samen met een bevlogen groep vrijwilligers. Hiermee werd de basis gelegd voor een nieuwe traditie in Winterswijk, waarbij de formule elk jaar wordt verbeterd. "We merken dat dit werkt: een breed programma aan activiteiten waar mensen aan deelnemen." Een festivalschema is de onderlegger. "Elk uur bieden wij in de gotische Jacobskerk op de Markt of het er tegenover gelegen Den Angang iets. Dat kan een workshop zijn, een spel, lezing, doe- of luisteractiviteit." Elk jaar ontdekt de organisatie wat werkt, en wat niet.

De Nacht naar Licht wordt georganiseerd door een kernteam van zes en een grote groep vrijwilligers. Sinds november zijn zij de nacht aan het vullen met prikkelende activiteiten. Er speelt een band, er wordt een spel gespeeld, een klankschalen workshop gehouden en een nachtelijke talkshow neergezet. "En daarvoor vragen we allemaal vrijwilligers die met ons deze nacht vormgeven."
Margriet Nauta is dit jaar nieuw in het kernteam. "De vorige keer was ik bezoeker. Nu wil ik de andere kant ook meemaken." Ook Christiaan Sonderen is nieuw: "Er ligt al een goed draaiboek. Vanuit die bouwstenen is het leuk om mee te denken en mee te doen."

'Nacht naar Licht is niet zwaar, of religieus, maar vooral gezellig'

Anders?!
Voor 2019 is het thema 'Anders?!' gekozen. "Verzoening en vergeving zijn belangrijke thema's tijdens de nacht," beschrijft Freerk Hovinga, de predikant die zorg draagt voor de rode draad tijdens de nacht. "We gaan in gesprek met Winterswijkers die tegen de stroom op zwemmen, of die gekozen hebben het anders te doen in hun leven, soms omdat ze niet anders konden,' legt Wim Ruessink uit. Tijdens de talkshow schuiven gasten die een andere richting durfden te kiezen, in carrière of privé. "Soms omdat het lichaam hen een halt toeriep, soms omdat het leven zijn kleur verloor. Dat worden mooie gesprekken,' aldus Ruessink. Tijdens de talkshow wordt live verbinding gemaakt met Nederlanders in onder andere Irak, Borneo en Zuid Afrika. "Daar werken mensen die de stap waagden om elders hun werk uit te oefenen."

Samen en gezellig
Nacht naar Licht is niet zwaar, of religieus, maar vooral gezellig. "We zien de mooiste ontmoetingen tussen mensen, waarbij kunst en verdieping zeker een rol spelen. Het blijft interessant dat als de rest stil is, en alles donker, mensen elkaar vinden," filosofeert Ruessink. Naast het volle festivalschema is er voldoende tijd om met elkaar van gedachten te wisselen, met een hapje en een drankje.

Afsluiten in het licht
Elke editie wordt afgesloten in het licht. "We blijven de nacht op en wachten op het licht dat doorbreekt," zo geeft organisator van het eerste uur Netty Klomp aan. Tegen zonsopkomst lopen we gezamenlijk richting het licht, dat is elk jaar een speciaal moment dat je mee moet hebben gemaakt." In 2019 gaat de zon een paar minuten voor half 7 op. "Natuurlijk hopen we op droog weer. De ervaring tot nu toe is dat mensen speciaal voor de ochtendwandeling de wekker zetten en aansluiten." Na de zonsopkomst sluit de Nacht naar Licht af met een Paasvroegdienst. Deelname vanaf 22.00 uur en bezoek aan workshops in de Nacht naar Licht is gratis. De bezoeker is vrij om te komen en gaan wanneer hij of zij wil.

20 april 22.00 uur tot 21 april 8.00 uur. Jacobskerk en Den Angang, Markt Winterswijk. Informatie: www.pgwinterswijk.nl, 06-105 99 002, wimruessink@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant