'Flipper', het raadsel van Steengroeve Winterswijk. Foto: Mark Zanderink
'Flipper', het raadsel van Steengroeve Winterswijk. Foto: Mark Zanderink

Het raadsel van Winterswijk ligt in Borculo

Algemeen

BORCULO/NEEDE/WINTERSWIJK - Het is een bekende plek in de regio, de Steengroeve in Winterswijk, de dagbouwmijn voor hoofdzakelijk kalksteen. Voor (amateur) paleontologen is de steengroeve al jaren een oase als het gaat om het uitbeitelen van mineralen en fossielen. Een voorbeeld daarvan is 'Flipper', oftewel 'het raadsel van Winterswijk', gevonden door Gerrit Rosendaal uit Neede, en nu ondergebracht in het Kristalmuseum in Borculo.

Door Rob Weeber

Mineralen die worden aangetroffen in de Winterswijkse groeve zijn pyriet, markasiet, calciet, galeniet, sfaleriet, strontianiet, coelestien en gips. De fossielen die worden aangetroffen, zijn zogenaamde ichnofossielen, sporen van dode dieren of planten in gesteente. De vondsten die uit de Steengroeve Winterswijk komen, behoren tot het Trias en zijn zo'n 220 miljoen jaar oud. Na het Trias kwam het Jura-tijdperk waarin de dinosaurussen ontstonden.

Gerrit Rosendaal uit Neede is bijna zijn hele leven al verzamelaar van mineralen, maar stuitte in de jaren tachtig op een ichnofossiel in een groot brok kalksteen. Omdat hij zo snel niet wist wat hij ermee aan moest, nam hij het mee naar huis en legde het onder zijn werkbank. Daar bleef het decennia lang liggen, totdat hij dit jaar besloot te gaan verhuizen. Het stuk kon niet mee en hij doneerde het aan het Kristalmuseum in Borculo. Eigenaar en geoloog Han Kamphuis zag direct dat het iets bijzonders was, maar wist het niet te duiden. Hij liet het aan Willem Zanderink, een bevriende amateur-paleontoloog, zien, maar het fossiel behield zijn geheim.

Zanderink, een verwoed verzamelaar van onder meer haaientanden, had in 1997 al een opmerkelijke vondst in Winterswijk gedaan die hij later 'Margje' zou noemen, naar zijn vrouw Margaretha. Ook van deze vondst is nog niet geheel duidelijk wat het precies is.

Het is onderzocht door paleontoloog en wetenschapper Dennis van Voeten, eveneens een regelmatige bezoeker van Winterswijk. Zijn vermoeden gaat richting een nothosaurus of een cymatosaurus. Gezien de relatie met Zanderink kreeg ook Dennis van Voeten een foto van de vondst van Rosendaal. Die stuurde het door naar zijn vriendin, Melanie During, die op haar beurt weer de Utrechtse hoogleraar Jelle Reumer inschakelde. Tevens werd een foto naar de Leidsche hoogleraar en Naturalis-onderzoeker Anne Schulp gestuurd. Het mocht vooralsnog niet baten. Iedereen staat voor een raadsel.

Volgens Willem Zanderink lijkt de afbeelding nog het meest op een 'flipper'. Hij ziet er ook een pootafdruk in, maar kan niet met zekerheid zeggen of het een afdruk of opdruk is. Zowel Kamphuis als Zanderink geven toe dat hoe scherper de afbeelding wordt, hoe waziger de oplossing.

Met de universiteit Utrecht is afgesproken na de zomer een student aan te stellen die het aldaar gaat onderzoeken. Tot dan echter blijft het te bewonderen in het Kristalmuseum in Borculo, het museum van wereldklasse met een enorme collectie aan fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen. Ook Margje ligt daar uitgestald.

In de maanden april tot en met september is het Kristalmuseum van woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties is het museum ieder dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het kristalmuseum is te vinden aan de Burg. Bloemersstraat 1, Borculo.


kristalmuseum.nl
Foto:

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant