Ton Heerts, voorzitter MBO-raad. Foto: PR
Ton Heerts, voorzitter MBO-raad. Foto: PR Foto: Charles Keijser

Meet up in Koppelkerk over MBO en arbeidsmarkt

Algemeen

BREDEVOORT - Op vrijdagavond 19 april wordt er over de kloof tussen MBO en arbeidsmarkt gediscussieerd in de Meet Up in de Koppelkerk met Ton Heerts (MBO-raad) en Alain van de Haar (Graafschap College). Diverse ondernemers van middelgrote ondernemingen uit de regio discussiëren als ervaringsdeskundige mee.

Sinds 1996 kennen we in Nederland de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). En zo lang ook al bestaat de drievoudige kwalificatie. Deelnemers aan het MBO moeten zich kwalificeren voor: uitoefening van een beroep, deelname aan de maatschappij, en doorstroom naar een hoger onderwijsniveau. Werkgevers herkennen zich niet altijd in dat verhaal. Kennis en kunde moeten van de grond worden opgebouwd. Het MBO zou een onvoldoende leerschool zijn voor de praktijk. Door gebrek aan geschikt personeel worden ontwikkelingen nogal eens tegengehouden. Ook in de Achterhoek.

En dan het imago van het MBO. Ondanks alle inspanningen voor imagoverbetering legt het MBO het qua aanzien af tegen HBO en WO. Koning Willem-Alexander trachtte bij te dragen aan een herwaardering van het MBO bij de opening van het MBO-jaar: "Iedere mbo'er mag trots zijn. Nederland staat om vakmannen en -vrouwen te springen. Dat moet mbo-studenten toch een goed gevoel geven." Het baart de koning zorgen dat er niet altijd genoeg stageplekken zijn, bijvoorbeeld in de verpleging. Meer samenwerking tussen MBO-scholen en bedrijven in de regio moeten voor betere kansen zorgen.

Waar liggen de pijnpunten? Maakt het MBO haar doelstellingen waar? Moeten we weer terug naar een meester-gezel-systeem? Anticipeert het MBO genoeg op de vraag vanuit de arbeidsmarkt? Hoe zorgen we voor een beter imago van het middelbaar beroepsonderwijs? Hierover discussiëren Ton Heerts (directeur MBO-raad), Alain van de Haar (directeur Educatie & Participatie van het Graafschap College) en diverse ondernemers uit de regio.

De bijeenkomst in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort is op vrijdag 19 april, aanvang 20.00 uur. De entree kost een vrije gift en reserveren (gewenst) kan via de website.


www.koppelkerk.nl

Alain van de Haar van het Graafschap College. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant