Van links naar rechts: Jackie van Dulmen, Gonnie Terbraak en Hanneke Rengelink. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Jackie van Dulmen, Gonnie Terbraak en Hanneke Rengelink. Foto: Verona Westera

Politie loopt mee in symbolische strijd tijdens SamenLoop voor Hoop

Algemeen

WINTERSWIJK - Het wandelteam van de Politie Achterhoek-Oost bestaat op dit moment nog uit zo'n 12 mensen, maar de werving is in volle gang. "We willen er zeker nog 10 mensen bij hebben", vertelt Hanneke Rengelink. Op 6/7 juli neemt het team Politie Achterhoek-Oost deel aan de SamenLoop voor Hoop. Deze 24-uurs wandelestafette, op de atletiekbaan van Archeus, wordt gehouden om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. De tocht staat symbool voor de strijd tegen kanker.

Hanneke Regelink was met haar dochter bij de kick off van de SamenLoop in Winterswijk en beiden meldden zich aan als vrijwilliger. Ze werd al snel gevraagd als lid van de Commissie Teamwerving voor het evenement. "Ik dacht wat is er dan mooier om als team van de politie aanwezig te zijn", lacht Hanneke. "Politie heeft een maatschappelijke functie en ik vind het goed dat we als Politie Achterhoek Oost ook laten zien dat we ons willen inzetten voor maatschappelijke doelen." Ze deed een mail uit en de eerste aanmeldingen stroomden binnen.

Een van de mensen die geen moment twijfelde over de deelname is Gonnie Terbraak. Gonnie is niet alleen teamcaptain van het politieteam maar ze is ook eregast tijdens de SamenLoop. Zij heeft zelf kanker gehad en zit momenteel nog steeds in het na-behandeltraject. "Ik kwam vanuit een andere eenheid hier naar Winterswijk", vertelt Gonnie. "Ik had nog geen dag hier gewerkt toen ik hoorde dat ik ziek was. De collega's hier kenden me nog helemaal niet, maar van de teamleiding heb ik in die periode veel steun gehad." Gonnie is trots dat zij nu het uniform weer kan dragen na de heftige periode. "Het ergste vond ik nog wel dat ik mijn identiteit kwijtraakte. Je ziet jezelf in de spiegel, zonder wenkbrauwen en haar. En denkt telkens wie is dat?", vertelt ze. Toen ze dacht hersteld te zijn, werd ontdekt dat zij nog een tweede vorm van kanker had. Ook daarvoor werd ze succesvol behandeld. "Maar ik gebruik nog steeds medicatie en de ziekte beïnvloedt nog steeds mijn functioneren en ook het leven van mijn omgeving." Toen Gonnie weer aan het werk kon voelde dat voor haar als een schoolreisje, zegt ze zelf. "Ik heb mijn uniform 's avonds klaargelegd, zo van morgen gaat het gebeuren." Gonnie is blij dat zij in het politie uniform mee kan lopen op 6 en 7 juli. "Als team willen we Gonnie ook ondersteunen tijdens de rondes voor de eregasten. En emotioneel zal het best worden", denkt Hanneke. "Daar hoeven we ons niet voor te schamen. Als je moet huilen is dat zo. Wij zijn ook gewoon mensen", voegt collega Jackie van Dulmen toe.
Ook voor Jackie was er geen enkele twijfel om zich op te geven voor de 24-uurs wandelestafette. "Je kan er eigenlijk gewoon helemaal niet onderuit", vindt de Winterswijkse. "Iedereen kent wel iemand die kanker heeft of heeft gehad." Ook Jackie somt een lange lijst op van mensen uit haar omgeving die kanker kregen. "Mijn oma overleed aan kanker toen ik 16 was", vertelt Jackie. Maar ook haar schoonvader leed aan kanker, een buurman, een buurkindje, collega's, familie van collega's . "Dus waarvoor ik meeloop, is wat mij betreft niet echt een vraag", aldus Jackie.

De teamleden steken de koppen binnenkort bij elkaar om te bedenken hoe zij zo veel mogelijk geld bijeen kunnen brengen voor het doel. "Voor ons als politie, komt daarbij natuurlijk een stukje integriteit kijken", legt Jackie uit. "We moeten rekening houden met belangenverstrengeling en kunnen niet zo maar bij allerlei bedrijven naar binnen stappen voor sponsoring. We zijn voornamelijk afhankelijk van vrienden en familie."

Trainen voor de estafette doen de politiemensen niet. "De basisconditie van de collega's is prima", aldus Hanneke. "We wisselen elkaar natuurlijk ook af met lopen. Het is voor ons als politiemensen geen probleem om een nachtje wakker te blijven", lacht Jackie.

Tot slot hebben de politievrouwen nog een oproep: "Doe gewoon mee! Zet Winterswijk op de kaart en geef je op. Alle beetjes helpen voor dit goede doel."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant