Adinda van Dorp geeft voorlichting. Foto: PR SKB
Adinda van Dorp geeft voorlichting. Foto: PR SKB

Groepsvoorlichting revalideren bij kanker op maandag 1 april

Algemeen

WINTERSWIJK - Voor de meeste mensen die te horen krijgen dat zij kanker hebben, is dit een zeer ingrijpende en vaak emotionele gebeurtenis in hun leven. Om mensen te ondersteunen, geeft het Streekziekenhuis Koningin Beatrix groepsvoorlichting. De eerstvolgende voorlichtingsbijeenkomst staat gepland op maandag 1 april van 11.00 tot 13.00 uur in het auditorium van het SKB in Winterswijk. Deze is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Adinda van Dorp is medisch maatschappelijk werker en begeleidt mensen met kanker. "Naast medische vragen en het behandeltraject, hebben mensen vaak ook andere vragen en lopen zij tegen veel dingen aan. Zoals vermoeidheid, conditie, emoties en weer aan het werk gaan. Al dit soort onderwerpen komen aan bod tijdens de bijeenkomst." Kanker heeft op veel dagelijkse dingen invloed en is ook vaak lastig voor de omgeving. "Dankzij de vele ervaringsverhalen van patiënten weet ik hoe mensen kunnen worstelen met de ziekte. Sommige mensen lopen vast in vermoeidheid, boosheid of verdriet. En hoe ga je bijvoorbeeld om met bekenden die wegduiken in de supermarkt of hoe praat ik erover met mijn collega's of mijn kinderen?" Goede voorlichting vermindert gevoelens van onzekerheid, spanning en angst en helpt bij een sneller herstel.

Omgaan met kanker in het dagelijks leven
De voorlichting is geschikt voor mensen die aan het begin van hun behandeling staan maar ook voor mensen die deze al achter de rug hebben. Een fysiotherapeut en ergotherapeut vertellen over hoe mensen in conditie kunnen blijven en deze verbeteren. Daarnaast leren zij hoe om te gaan met vermoeidheid en de balans in energie. De maatschappelijk werker vertelt over de veranderingen die de diagnose kanker heeft op emotioneel en sociaal gebied. Zoals binnen het gezin, familie, collega's en bij vrienden. Ook zaken zoals emoties en herstel in de periode na de behandeling en weer aan het werk gaan komen voorbij.

Ook partners of andere familieleden en belangstellenden zijn welkom tijdens de voorlichtingsbijeenkomst. Aanmelden kan via https://www.skbwinterswijk.nl/agenda. Aanmelden kan tot en met vrijdag 29 maart.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant