Kinderen kregen bij Slotboom uitleg. Foto: Kristel Wolterink
Kinderen kregen bij Slotboom uitleg. Foto: Kristel Wolterink (Foto: )

Aftrap 'Steenhouw'n, een steengoed vak' bij Jacobstoren

WINTERSWIJK - Leerlingen van openbare basisschool Miste-Corle trotseerden donderdagochtend de regen en de kou en beklommen de steigers rond de Jacobstoren. Hiermee werd het educatieproject Steenhouw'n officieel afgetrapt.

Burgemeester Joris Bengevoord en wethouder Wim Aalderink heetten de kinderen uit groep 7 en 8 welkom aan de voet van de toren. De kinderen hadden bedacht dat de burgemeester op ludieke wijze het project zou openen door een bal door een hoepel te schieten, waarin het logo van de gemeente zat. Zowel Bengevoord als wethouder Aalderink bleken niet over het talent te beschikken om de hoepel ook daadwerkelijk te raken. De kinderen hielpen een handje.

Vervolgens gingen de haarnetjes en de helmen op en mochten de kinderen met burgemeester en wethouder de steigers op, onder begeleiding van de mensen van Slotboom Steenhouwers. Op hoogte vertelde directeur William Slotboom het een en ander over de renovatie van de toren die dit voorjaar en zomer plaatsvindt.

Daarna konden de leerlingen zelf aan de slag. Niet op de toren, maar tijdens een workshop bij Slotboom Steenhouwers. Eerst werd het gezelschap rondgeleid in het bedrijf en vertelde Slotboom over de bedrijfsvisie en over de aanpak wat betreft toekomst van het restauratievakmanschap. Op school hebben de leerlingen al voorbereidend werk gedaan. Kunstenares Mirjan Koldeweij heeft voor dit project een lespakket samengesteld. De kinderen konden hun eigen 'meesterwerk' maken.

Steenhouw'n
De restauratie van de Jacobskerk in Winterswijk biedt leerlingen de mogelijkheid om kennis te maken met het ambacht steenhouwen. Het educatieproject Steenhouw'n
maakt de praktische verbinding met jongeren en ambacht. Er is een groot tekort aan vakmensen in de restauratie. In dit project krijgen jongeren de kans om kennis te maken met de vele kanten van dit vak, ook in de praktijk. "Ik ben als wethouder trots op dit prachtige project waar onderwijs, cultureel erfgoed en voorbereiding op de arbeidsmarkt bij elkaar komen", zegt wethouder Wim Aalderink.
Gedurende de restauratie gaan er ruim 500 leerlingen de steiger op en bij Slotboom Steenhouwers aan de slag.

Alle basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit Winterswijk, inclusief de Korenburg, Pronova Praktijkonderwijs en leerlingen Basiskader VMBO van het Gerrit Komrij College, Schaersvoorde en het Marianum nemen deel aan het educatieproject. Het project is een samenwerking van Provincie Gelderland, Slotboom Steenhouwers, Mirjan Koldeweij en gemeente Winterswijk.

Geschiedenis
Tijdens de restauratie is meer informatie te vinden over de geschiedenis van de kerk. Deze geschiedenis is afgebeeld op panelen rondom de kerk.
Meer over het project is te vinden op www.meesterlijkvak.nl.

Meer berichten